2p

A LinkedIn szerint a Black Cube nevű magánhírszerző magyar aktivistákat, újságírókat csalt tőrbe.

A Black Cube izraeli magán kémcég a LinkedInt használta fel a 2022-es magyar országgyűlési választások előtt magyar aktivisták és újságírók elleni lejárató kampányhoz – közölte a LinkedIn a Reuters cikke szerint. Az izraeli székhelyű Black Cube álprofilok hálózatát hozta létre, amelyek hamis álláshirdetések segítségével teremtettek kapcsolatot a platformon a célpontjaikkal.

Ezt követően a célpontok némelyikével platformon kívüli videóbeszélgetésekre került sor. Az ezekből a beszélgetésekből kiragadott rövid részletek aztán óriási nyilvánosságot kaptak a kormányzati médiában a tavalyi választás előtt.

A LinkedIn által a Black Cube-nak tulajdonított művelet 2020-ban kezdődött, és legalább 12 olyan aktivistát és újságírót vett célba, akik kritikusan nyilatkoztak Orbán Viktor miniszterelnökről. Az egyik célpont, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya elmondta, hogy a felvételek hatalmas nyilvánosságot kaptak az áprilisi választások előtt.

A LinkedIn nem közölte, hogy a cég kinek dolgozhatott, és azt sem árulták el, hogy hány hamis fiókot szüntetett meg. A magyar kormány szóvivője nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

(via hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!