<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az elmúlt héten a gazdák többsége megkönnyebbülten lélegezhetett fel, hiszen megérkezett az eső az ország földjeire, és nem is kevés.

„Egy mediterrán ciklonnak volt köszönhető a jelentős mennyiségű csapadék” – mondta érdeklődésünkre Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológusa. Ennek köszönhetően a legtöbb helyen megszűnt az aszály, az őszi vetések számára is kedvezőbbek lettek a feltételek.

A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Fotó: depositphotosA lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Fotó: depositphotos

Az agrometeorológus elmondta, az ország jelentős részén ezzel együtt is 50-80 milliméter csapadéknak megfelelő víz hiányzik a talaj fölső egy méteres rétegéből. Ősszel és télen ennyivel több csapadéknak kellett volna a talaj mélyebb rétegeibe raktározódnia ahhoz, hogy feltöltődjön, és az őszi vetések tavasszal ideális körülmények között fejlődhessenek.

A múlt hét szerdán érkezett légörvény a hét végéig meg is határozta hazánk időjárását. A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Északkeleten és délnyugaton helyenként ez a mennyiség az 50 millimétert is elérte. Délkeleten és északnyugaton azonban kevesebb esett, Szeged-Makó környékén még 10 milliméter sem hullott

- fogalmazott.

Ideális volt a csapadék

Kovács Attila hozzátette, a mezőgazdaság számára több szempontból is ideális volt a múlt heti csapadékos időjárás. Lassan, egyenletesen esett, a csapadéknak volt ideje a talaj mélyebb rétegeibe is leszivárogni, ráadásul az áztató eső hőmérséklete kezdetben 10 fokos volt, ami szintén kedvezőnek mondható.

Az agrometeorológus azt is elmondta, a harminc napos csapadékösszeg ennek köszönhetően sokfelé elérte az átlagos mennyiséget, és meg is szűnt az aszályhelyzet, csupán délkeleten és északnyugaton marad még mindig el az elvárttól a talajba került csapadék mennyisége.

Az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések. Az eső még éppen időben jött, a vetések nagyon meg fogják ezt hálálni. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan meglódul majd mind a búza, mind a repce fejlődése. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is életmentő volt ez eső

-jelentette ki. 

Fagykárok a gyümölcsfákban

Kovács Attila elmondta azt is, hogy a múlt heti légörvény hátoldalán azonban hideg levegő is érkezett, helyenként hóval, sokfelé reggeli fagyokkal, mely a virágzó gyümölcsfákban okozott károkat.

A korai csonthéjasok az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a kajszi a virágzás végén, a mandula teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás elején jár. A szilva fajtától függően virágzik vagy fehérbimbós állapotban van. Erre érkeztek a hét eleji reggeli fagyok és a hó.

A kajszibarack a teljes virágzás idején érzékeny a fagyra. Fotó: depositphotosA kajszibarack a teljes virágzás idején érzékeny a fagyra. Fotó: depositphotos

A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál tíz százalékos-, -5,6 foknál akár 90 százalékos lehet a fagykár. A sziromhullás, terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90 százalékos kárral számolhatnak a gazdák

-véli Kovács Attila.

Hozzátetette, ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától, a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától és a visszamelegedés gyorsaságától is. A maitól nagyobb fagy a héten már nem valószínű, de fagykárt a mai reggel is okozott.

Az agrometeorológustól megtudtuk azt is, hogy a napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A tízpercenként frissülő radaradatok mellett az előrejelzések, valamint az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések is hasznos információkat adhatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.