4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt héten a gazdák többsége megkönnyebbülten lélegezhetett fel, hiszen megérkezett az eső az ország földjeire, és nem is kevés.

„Egy mediterrán ciklonnak volt köszönhető a jelentős mennyiségű csapadék” – mondta érdeklődésünkre Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológusa. Ennek köszönhetően a legtöbb helyen megszűnt az aszály, az őszi vetések számára is kedvezőbbek lettek a feltételek.

A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Fotó: depositphotos
A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Fotó: depositphotos

Az agrometeorológus elmondta, az ország jelentős részén ezzel együtt is 50-80 milliméter csapadéknak megfelelő víz hiányzik a talaj fölső egy méteres rétegéből. Ősszel és télen ennyivel több csapadéknak kellett volna a talaj mélyebb rétegeibe raktározódnia ahhoz, hogy feltöltődjön, és az őszi vetések tavasszal ideális körülmények között fejlődhessenek.

A múlt hét szerdán érkezett légörvény a hét végéig meg is határozta hazánk időjárását. A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert. Északkeleten és délnyugaton helyenként ez a mennyiség az 50 millimétert is elérte. Délkeleten és északnyugaton azonban kevesebb esett, Szeged-Makó környékén még 10 milliméter sem hullott

- fogalmazott.

Ideális volt a csapadék

Kovács Attila hozzátette, a mezőgazdaság számára több szempontból is ideális volt a múlt heti csapadékos időjárás. Lassan, egyenletesen esett, a csapadéknak volt ideje a talaj mélyebb rétegeibe is leszivárogni, ráadásul az áztató eső hőmérséklete kezdetben 10 fokos volt, ami szintén kedvezőnek mondható.

Az agrometeorológus azt is elmondta, a harminc napos csapadékösszeg ennek köszönhetően sokfelé elérte az átlagos mennyiséget, és meg is szűnt az aszályhelyzet, csupán délkeleten és északnyugaton marad még mindig el az elvárttól a talajba került csapadék mennyisége.

Az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések. Az eső még éppen időben jött, a vetések nagyon meg fogják ezt hálálni. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan meglódul majd mind a búza, mind a repce fejlődése. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is életmentő volt ez eső

-jelentette ki. 

Fagykárok a gyümölcsfákban

Kovács Attila elmondta azt is, hogy a múlt heti légörvény hátoldalán azonban hideg levegő is érkezett, helyenként hóval, sokfelé reggeli fagyokkal, mely a virágzó gyümölcsfákban okozott károkat.

A korai csonthéjasok az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a kajszi a virágzás végén, a mandula teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás elején jár. A szilva fajtától függően virágzik vagy fehérbimbós állapotban van. Erre érkeztek a hét eleji reggeli fagyok és a hó.

A kajszibarack a teljes virágzás idején érzékeny a fagyra. Fotó: depositphotos
A kajszibarack a teljes virágzás idején érzékeny a fagyra. Fotó: depositphotos

A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál tíz százalékos-, -5,6 foknál akár 90 százalékos lehet a fagykár. A sziromhullás, terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90 százalékos kárral számolhatnak a gazdák

-véli Kovács Attila.

Hozzátetette, ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától, a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától és a visszamelegedés gyorsaságától is. A maitól nagyobb fagy a héten már nem valószínű, de fagykárt a mai reggel is okozott.

Az agrometeorológustól megtudtuk azt is, hogy a napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A tízpercenként frissülő radaradatok mellett az előrejelzések, valamint az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések is hasznos információkat adhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!