2019. augusztus 1. 09:54
mfor.hu

Májusában a kivitel volumene 4,9, a behozatalé 2,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 674 millió euró volt, 181 millió euróval több a 2018. májusinál. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,8 milliárd eurót tett ki, 351 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Eszerint májusban a kivitel értéke 9,4 milliárd euró (3058 milliárd forint), a behozatalé 8,8 milliárd euró (2836 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 4,6, az importé 2,8 százalékkal emelkedett májusban. A termék-külkereskedelem aktívuma 181 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 4 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,7, a dollárral szemben 8,6 százalékkal gyengült.

 

 

gépek és szállítóeszközök 2018. májusi áron számított kivitele 9,2, behozatala 4,5 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja több mint tizedével, importja kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekedést export-, és importoldalon is a személygépkocsik és a gépjárműalkatrészek forgalomváltozása befolyásolta. 

feldolgozott termékek exportvolumene 2,8 százalékkal csökkent, míg az importja 0,7 százalékkal nőtt.

Az energiahordozók exportvolumene 18, importvolumene 6,9 százalékkal nőtt, ami kivitelben és behozatalban is elsősorban a természetes és mesterséges gáz forgalomváltozásával függ össze - írja a KSH.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,5, behozataláé pedig 2,4 százalékkal emelkedett. A növekedést exportban a gabona és gabonakészítmények, importban pedig a hús és húskészítmények forgalomváltozása eredményezte.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 6,3, az onnan érkező behozatalé 0,9 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 425 millió euróval nőtt, és 1,2 milliárd eurót tett ki. Az export 82, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,3 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 9,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 244 millió euróval romlott, és 499 millió eurós passzívumot mutatott. A kivitel értéke 46,1  milliárd euró (14 722 milliárd forint), a behozatalé 43,3 milliárd euró (13 829 milliárd forint) volt - közölte a KSH.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.