2018. május 9. 20:00
mfor.hu

Trump keddi döntése új lendületet adott az olajár emelkedésének. Ha nem történik változás a piacon, akkor előbb a gázolaj, majd a benzin is gyorsan 400 forint lehet.

Ugyan számos tényező hat a kutakon kialakuló üzemanyagárakra, de a két legfontosabb az olajár és a dollár kurzusa. Az autósok nagy bánatára mindekét tényező ellenük dolgozik immár hetek óta, ráadásul az elemzők szerint meglepő lenne, ha hirtelen fordulat következne be.

Az olajár az utóbbi időben egyrészt az OPEC alacsonyabb kvótái, illetve a dübörgő világgazdaság miatti nagyobb keresletnek köszönhetően tartósan emelkedő pályára állt. Ezt a trendet erősítette, hogy számos politikai, geopolitikai bizonytalanság van szerte a világban, amelyek miatt szintén drágult a fekete arany. A legújabb ilyen tényező, hogy kedden Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a memorandumot, amellyel az Egyesült Államok kivonul az iráni atomalkuból és szigorú szankciókat foganatosítanak Iránnal szemben. Trump a sajtótájékoztatóján elmondta: ennek az egyezségnek sosem lett volna szabad létrejönnie, hiszen lehetővé tette, hogy Irán folytassa az urándúsítást. Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollah libanoni, és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet.

A hír azért okozott komoly bizonytalanságot, mert az atomalku aláírása után tért vissza teljes jogú tagként Irán az olajtermelők közé, és kereskedhet mindenféle korlátozás nélkül. Ha azonban Trump beváltja a fenyegetését, és szankciókkal sújtja az országot, akkor az általuk kitermelt olaj egy része eltűnhet a piacról, ami további áremelkedéssel járhat.

A négyéves csúcson lévő olajár emiatt kedden este némi bizonytalankodás után tovább erősödött. Ugyanakkor egyes elemzők szerint még vannak kiskapuk, amik megmenthetik a helyzetet. Egyrészt a kínaiak kijelentették, hogy továbbra is vásárlói maradnak az iráni olajnak, így Teherán egyrészt egy erős szövetségessel számolhat, másrészt az iráni olaj vélhetőleg „nem tűnik el a piacról”. Emellett Oroszország is tartani fogja magát az iráni nukleáris program korlátozásáról és a Teheránnal szembeni szankciók feloldásáról kötött nemzetközi megállapodáshoz, közölte szerdán Szergej Lavrov ügyvezető orosz külügyminiszter.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy Trump eddigi diplomáciai lépéseit az jellemezte, hogy egy nagyon kemény első lépés után egy nagyon erős alkupozícióból indult. Majd a tárgyalófél hozzáállásától függően menet közben folyamatosan engedett. Ennek megfelelően, bár kifejezett célja Irán megleckéztetése, még az is elképzelhető, hogy az olajárat nem akarja az egekbe lökni, és engedményeket tesz majd.

Ahogy fent jeleztük, az ár másik fontos meghatározó része a dollár árfolyama, amely szintén rég nem látott erőt mutatott a napokban. Ahogy arról az mfor.hu beszámolt, éves csúcsa körül áll a zöldhasú az euróval szemben, ráadásul az elemzők itt is további erősödést valószínűsítenek.

Ennek megfelelően a Mol szerdán is emelte a nagykereskedelmi árait, ami természetesen a kutakon is visszaköszön. A legutóbbi emeléssel a benzin literenkénti átlagára 381 forintra nő, a gázolajé pedig 389 forintra ugrik. Így a dízel esetében már tényleg csak egy lépés választ el minket, hogy az üzemanyag elérje a lélektani 400 forintos szintet. A piacok ugyan kiszámíthatatlanok, és bármikor fordulhatnak az árak, de jelen pillanatban a további áremelkedésre jóval nagyobb az esély. Így könnyen lehet, hogy akár már a jövő héten 400 forint lesz egy liter gázolaj.