4p

DLA Piper, Deloitte Legal, Cerha Hempel, PwC Legal - nagy jogi márkák kötöttek szerződéseket állami és kormányzati szervekkel. Nagy a tét, hogy minden legális legyen.

A Fideszt és a NER-t többségében jogászok alapították és a különböző kormányzati ás állami szervek most is jelentős forrásokat szánnak arra, hogy tapasztalt és drága ügyvédekkel vegyék körbe magukat. Ehhez elég volt átnézni a legfontosabb kiszervezésekről döntő Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI), a közpénz milliárdokat osztogató Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elérhető szerződéseit.

Ezek közül a NKOI tényleg a legjobb jogászokat szerződtette le maga mellé, erre szükség is van, hiszen nagy a tét: kaszinók és autópályák, mindkét piac a NER legfőbb és legjövedelmezőbb vadászterületének számít. Az iroda esetében csak 2020-as és 2021-es szerződéseket találni, de ezek többnyire legalább egy évre szóltak. Itt felvonul az elit elitje:

  • DLA Piper Posztl, Nemescsói, GyőrfiTóth és Társai Ügyvédi Iroda - 158 millió forint, koncessziós komplex jogi tanácsadás,
  • Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda - 78,5 millió forint, koncessziós komplex jogi tanácsadás,
  • Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda - 39 millió forint, kaszinós koncessziós eljárásokkal kapcsolatos jogi szolgálttaások,
  • Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda - 62,5 millió forint, gyorsforgalmi utak üzemeltetéshez kapcsolatos koncessziós szerződésekhez közbeszerzési jogi tanácsadás.

Ez gyakorlatilag a teljes elérhető nemzetközi jogi üzletágak hazai lerakata. A DLA Piper a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, amely 4200 ügyvédet foglalkoztat a világ több mint 40 országában. A Deloitte Legal a Deloitte adótanácsadó magyarországi jogi üzletága, a tagvállalatoknak, valamint azok leány- vagy kapcsolt vállalatainak jogi szolgáltatásokat nyújtó ügyvédi irodáit jelöli. A Réti és Társai a PwC Legal irodák globális hálózatának tagja. A PwC ma a világ élvonalbeli könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó vállalatainak egyike. A Cerha Hempel pedig Közép- és Kelet-Európa egyik vezető társasági ügyvédi irodája, amelynek központja Bécsben van.

Van pénzük ügyvédre. Fotó: MTI
Van pénzük ügyvédre. Fotó: MTI

Az MTÜ csak az idén hat ügyvédi irodával kötött megállapodást, az óradíjuk általában 27 ezer forint. A vissza nem térítendő állami támogatásokat bőkezűen osztogató ügynökségnél szintén felbukkan a DLA Piper, velük két szerződést is aláírtak: az egyik tízmillió forintról szól, a másikban pedig 298 eurós óradíjat határoztak meg, ez 110 ezer forint körüli összeget jelenthet az árfolyam függvényében. A Francsics és Társai is jogi szakértői feladatokat vállalt a kormányzati szervnek. Ők egyebek mellett arról híresek, hogy itt dolgozik Gór Csaba, aki a Fidesz II. kerületi önkormányzati képviselője és a 2022-es parlamenti választáson is őt indította a kerületben a kormánypárt, de kikapott. A metrókocsi-beszerzést vizsgáló dokumentum jogi részét 2020-ban az azzal megbízott Francsics és Társai Ügyvédi Iroda nevében ő írta alá és mindent renben talált.

Az NMHH választása korábban szintén a DLA Piper szolgálataira esett, de a Trinn ügyvédi irodával is leszerződtek. Szintén egy tapasztalt csapatról van szó, Trinn Gábor évtizedek óta top ügyvédnek számít. A 24.hu már 2009-ben írt róluk. Ő vitte Mellár Tamás – a KSH volt elnöke – munkaügyi és személyiségi jogi perét, akit a Medgyessy-kormány jogellenesen távolított el hivatalából. De ő képviselte sikerrel a Postabankot és a Diákhitel Központot a diákhitellel kapcsolatos versenyjogi ügyben, illetve közreműködött a magyarországi növényiolaj-ipar privatizációjával kapcsolatos perben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!