<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Ecofin ma tárgyalja a kérdést, de a végső szót az Európai Tanács mondja majd ki jövő héten.

A Magyarország ellen folyó kondicionalitási eljárást (vagy más néven jogállamisági eljárást) is tárgyalja ma az uniós pénzügyi és gazdasági miniszterek ülése, az Ecofin, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Korábbi várakozások szerint a miniszterek ma szavaztak volna az Európai Bizottság múlt heti javaslatáról, amely – a szeptemberi állásfoglalást helybenhagyva – 7,5 milliárd euró kohéziós forrás felfüggesztését indítványozta Magyarországgal szemben az eljárás keretében a korrupcióellenes reformok elégtelenségére hivatkozva.

A szavazásra azonban ma nem került sor, mivel – a Politico információi szerint – Franciaország és Németország vezetésével több tagország csökkenteni szeretné a szankció összegét.

A közép- és kelet-európai tagországok egy csoportja szintén nem támogatja a Bizottság javaslatát, és Olaszország szintén azt kérte, hogy értékeljék újra a magyar reformígéreteket.

Kompromisszumot köthetnek az Orbán-kormánnyal. Fotó: Facebook
Kompromisszumot köthetnek az Orbán-kormánnyal. Fotó: Facebook

A befagyasztandó összeg csökkentéséért és a magyar helyreállítási terv elfogadásáért cserébe az Orbán-kormány ejtené vétóját az Ukrajnának szánt jövő évi, 18 milliárd eurós uniós támogatás, valamint a minimumadó ügyében.

A mai Ecofin-ülésen Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanakkor még megvétózta az Ukrajnának szánt támogatást sajtóhírek szerint.

A végső döntést várhatóan jövő héten, a december 15-én kezdődő EU-csúcson mondják majd ki az uniós állam- és kormányfők.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Frissítés:

A magyar pénzügyminiszter mai vétójáról szóló hírrel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az ülésén "nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása".