<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A Szent János Kórház közbeszerzést írt ki aneszteziológiai és intenzív terápiás szolgáltatásra, amely hátterében két dolog állhat: a harmadik hullám miatt fellépő munkaerőhiány, vagy az a tény, hogy az év elején megkezdődött a közel ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren.

A közbeszerzési hirdetmények között megjelent egy egészen friss nyílt eljárás, amelyben 12 hónapra keres szakorvosokat az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő. A beszerzés kivételesen nem orvostechnikai eszközökre vonatkozik, hanem szakorvosi szolgáltatások teljesítésére. Az eljárást már egy hónappal korábban, január 19-én is meghirdették, de mivel nem érkezett ajánlat, eredménytelennek nyilvánították, majd február 17-én újra kiírták.

Valóban ráncfelvarrásra szorul. Fotó: mtiValóban ráncfelvarrásra szorul. Fotó: mti

Sikeres közbeszerzési eljárás esetén 14 orvost alkalmaznának, akik egyenként átlagosan heti 48 órában, illetve havi 200 órában, mindösszesen havi 1600 órában látnák el a tevékenységüket az Aneszteziológiai és Intenzív Osztály működési rendjéhez igazodva.

A kórház teljes aneszteziológiai spektrumában kéne teljesíteniük az orvosoknak ezért fontos a sebészet, a traumatológia, az urológia, az idegsebészet, a fül-orr-gégészet, a szájsebészet és a szülészet- nőgyógyászati jártasság biztosítása, valamint a felnőtt és gyermek intenzív terápiás tapasztalat. A szolgáltatás teljesítéséhez természetesen aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosi tevékenységre vonatkozó szakmai minimumfeltételek szükségesek, kizáró ok lehet viszont az, hogy nem lehet alvállalkozó. Az ajánlatra inkább team-eket vár a kiíró, mert a szolgáltatást nem lehet részekre bontani, mert mint a közbeszerzésben olvasható, „gazdaságilag előnytelen lenne számukra.”

Mindez valóban jelentheti azt, hogy az exponenciálisan emelkedő fertőzésszámok miatt keresnek orvosokat az egészségügyi intézménybe, ami az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződésekről való döntések idején valószínűsíthető, hogy nem lesz egyszerű történet. Ugyanakkor szó lehet arról is, amiről Tóvizi Attila miniszteri biztos írt közösségi oldalán még januárban,

„miszerint az év elején Az Egészséges Budapest program (EBP) egyik legfontosabb mérföldköve érkezett el azzal, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttünk az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren” - tette közzé Facebook-oldalán az Egészséges Budapestért Program (EBP) megvalósításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.  

Tóvizi Attila hozzáteszi, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttek az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata mintegy 150 ezer négyzetméteren. A kórház a tervek szerint a jövőben a hét minden napján, 24 órában áll majd a betegek rendelkezésre, és a teljes megújulást követően Észak- és Közép-Buda, valamint a budai agglomeráció lakóinak ellátását fogja biztosítani. Ez évente több, mint egymillió orvos-beteg találkozást jelent.

A miniszteri biztos azt is kifejti, hogy a tervezés során szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat, és az „okoskórházakra” jellemző közműfejlesztések, a kert- és útépítés továbbá az információs technológiai megoldások kialakítása is ennek jegyében zajlik majd. Az épületkomplexum tervezésével párhuzamosan történik a betegszállítási rend kialakítása. A közúti közlekedéssel való kapcsolatok újragondolása mellett helikopter-leszállóhely létesítése is szerepel a tervek között, s a kórház a megújulás ideje alatt is biztosítja majd a betegellátást.

Arról már a napi.hu számolt be, hogy az Észak-Közép-budai Centrum, valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő felújítását, illetve új épületek tervezését a győri TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. nyerte el a budapesti CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.-vel együtt, nettó 3 milliárd 998 millió forintért. A nyertesekkel tavaly december 7-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.