2019. április 11. 05:46

A köztársasági elnöknek kell jelölnie valakit, aki nem biztos, hogy Patyi András lesz.

Feltűnően visszafogottan beszélt Patyi András lehetséges jelöléséről a Közigazgatási Felsőbíróság élére a múltkori Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Korábban, ha szóba került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) korábbi rektorának jelölése a posztra, a Miniszterelnökséget vezető miniszter - jelezve, hogy nem született még döntés az elnök személyéről - nem mulasztotta el az alkalmat, hogy kiemelje Patyi alkamasságát.

Patyi András (forrás: mno) Patyi András (forrás: mno)

Ez most elmaradt, amikor újra szóba hoztuk a témát. Gulyás legutóbbi tájékoztatóján kérdésünkre - mikor várható az elnök megválasztása, és igazak-e az értesülések, hogy az esélyesnek tartott Patyi már nem élvez bizalmat - a lényegre szorítkozva annyit közölt, hogy nem született személyi döntés, a jelölés egyébként is a köztársasági elnök dolga, a parlament várhatóan június 15-ig hagyja jóvá a kinevezést. Hozzátette, hogy kétharmados döntésről van szó.

A Patyival kapcsolatos kérdésre viszont nem adott választ, pedig korábban, amikor megemlítettük, hogy őt tartják esélyesnek a posztra, Gulyás - jelezve, hogy nincs még döntés ez ügyben - rendre szánt legalább egy mondatot Patyi képességeinek, szakmai alkalmasságának kiemelésére. Ezúttal azonban nem kapott dicsérő szavakat Patyi.

Lapunk tavaly nyár elején írt arról elsőként a sajtóban, hogy az NKE élén váltás várható, a rektor, Patyi András helyére Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense kerülhet. A cserére nyár végén sor került, Patyi pedig visszatért a Kúriára. Több törvénykezési aktus is történt ebben az időszakban, ami azt erősítette, hogy Patyi lesz az új, 2020-tól induló Közigazgatási Felsőbíróság elnöke.

Az elmúlt hetekben azonban olyan értesülésekről lehetett hallani - például a hvg.hu oldalán -, hogy gyengültek Patyi esélye, más jelöltek kerültek képbe. A szóba hozott másik jelölt utóbb cáfolta a lap értesülését. Lapunkhoz is eljtutott azonban olyan pletyka, hogy Patyi már nem élvez teljes bizalmat, és ez nem a szakmai munkájával áll összefüggésben. Információink szerint azonban a magántermészetű ügy ellenére továbbra sem kizárt, hogy Patyi kapja meg az elnöki posztot, de esélyeit mindenképpen csökkentik a történtek.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a K&H Bank személyi kölcsöne 30 050 forintos törlesztőrészlettel és 8,49 százalékos THM-mel lehet a miénk, míg a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönét 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 131 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!