<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Két, egymással egyébként összefüggő esetben is kimutatták az Omicron-variáns jelenlétét az Egyesült Királyságban. A brit kormány tovább szigorította a dél-afrikai térséget érintő utazási korlátozásokat. A brit járványügyi szakértők azonban a fejlemények ellenére is nyugalomra intenek, szerintük az oltások védelmében továbbra is lehet bízni, illetve a koronavírus elleni kezelések hatékonyságában sincs okunk kételkedni egyelőre.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szombat délután elmondta: az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette őt arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított Omicron vírusváltozatot izolálták.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként.

Újra aktuálisak lehetnek a tavalyi szalagcímek, de a brit szakértők semmi ok a pánikra (Fotó: Business Insider)Újra aktuálisak lehetnek a tavalyi szalagcímek, de a brit szakértők semmi ok a pánikra (Fotó: Business Insider)

A miniszter azt is elmondta, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára. Javid már csütörtökön bejelentette, hogy Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi.

Javid szombati tájékoztatása szerint a kormány időközben kibővítette a vörös kategóriába sorolt országok listáját, és vasárnaptól Angolát, Mozambikot, Malawit és Zambiát is erre a listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e tíz országból érkeznek, illetve az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, angliai beutazásuk után tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük. A kötelező szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába. A brit egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy az Omicron vírusvariáns két angliai izolálási térségének tágabb körzetében célzott tömeges szűrés kezdődött az esetleges további esetek felderítésére.

Nincs még itt a végítélet

Brit járványügyi szakértők ugyanakkor egybehangzó nyilatkozatokban hangsúlyozták, hogy az új koronavírus-változat felbukkanása után sem kell súlyos következményektől - legkevésbé a koronavírus elleni oltásokkal megszerzett immunitás eltűnésétől - tartani.

Calum Semple, a Liverpooli Egyetem világszerte kiemelkedő szaktekintélyként számon tartott klinikai mikrobiológus professzora a BBC közszolgálati televízió szombati hírműsorában kijelentette: az omikron variáns megjelenése nem katasztrófa, és az egyes kollégáinak nyilatkozatai alapján megjelent, az új variánst „borzalmasnak” minősítő szalagcímek „hatalmas mértékben eltúlozzák a helyzetet”.

Semple professzor - aki a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) is tagja - elmondta: a koronavírus elleni jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen.

„Előfordulhat, hogy (a beoltottak fertőződés esetén) egyszer csak náthás orrhangon kezdenek beszélni, fejfájásuk vagy akár ronda náthájuk támad”, de a koronavírus elleni vakcinák változatlanul nagymértékben csökkentik a kórházi, intenzív kezelést igénylő súlyos megbetegedés, valamint a halálozás kockázatát, és ez a jövőben is így lesz - mondta Semple professzor a szombati BBC-műsorban.

Előzőleg James Naismith, az Oxfordi Egyetem ugyancsak világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC rádiónak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy az új vírusvariáns felbukkanása „nem ok a kétségbeesésre”, mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Hozzátette: folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja.

Naismith professzor szerint a járvány eddigi szakaszában sokkal hatékonyabbá vált a betegség ellenőrzés alatt tartását célzó megelőző tevékenység is. Úgy fogalmazott, hogy az új variáns megjelentése „rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja”.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.