2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra épülő három csarnokra együttesen közel 12 milliárd forintot hasít ki a kormány a járvány káros hatásainak enyhítésére egy éve elkülönített keretből.

Alig három hete írta meg lapunk, hogy a kormány a veszélyhelyzet alatt kiemelten fontosnak tartja a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság (Eb) budapesti, szegedi, tatabányai és debreceni helyszíneken történő megrendezése érdekében szükséges beruházásokat. Így senkit nem érhet meglepetésként, hogy a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletben a kormány e célra mintegy 12 milliárd forintot biztosít a járvány negatív hatásainak ellentételezésére szolgáló Gazdaságvédelmi Alapból.

A budapesti kézilabda-csarnok látványterve - forrás: Facebook / Kocsis Máté
A budapesti kézilabda-csarnok látványterve - forrás: Facebook / Kocsis Máté

Az Eb-re építendő három kézilabdacsarnok közül:

  • a budapesti sport- és rendezvénycsarnok beruházása 5,4 milliárd,
  • a szegedi kézilabdacsarnoké 4,6 milliárd,
  • a tatabányai kézilabdacsarnoké pedig 1,8 milliárd

forint állami pénzben részesül.

Az is a kézilabda Eb megfelelő színvonalú megrendezését szolgálja, hogy a Tatabánya-Vértessomló összekötő útra is 3,19 milliárd forintot szavazott meg a kabinet.

A kézi Eb-t Budapesten, Debrecenben és Szegeden rendezik, a tatabányai csarnok csak tartalék-helyszín lesz.

A kormány korábban már több körben szavazott meg pénzeket a most kedvezményezett csarnokok megvalósításához. A szegedi kézilabdacsarnok építéséhez 2019 novemberében közel 36 milliárdot, aztán tavaly májusban további 11,3 milliárdot. Ugyanakkor a tatabányai multifunkciós csarnok létesítéséhez 13,4 milliárdot ítéltek oda, tavaly júliusban pedig a budapestire 7,3 milliárd forintot.

A fővárosi csarnok felépítését a Market Zrt. nettó 78,72 milliárd (bruttó 99,97 milliárd) forintért vállalta. A tatabányai sportcsarnok bruttó 24 milliárd forintért épül, 6058 férőhelyes lesz. A létesítmény terveit Tatabánya önkormányzata készítette el, majd a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) közbeszerzési eljárást bonyolított le, melyet a Fejér B.Á.L. Zrt. és az ÉPKAR Zrt. konzorciuma nyert meg. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!