<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Rendkívüli nyugdíjemelés jön az infláció hatásainak ellensúlyozására - jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón, de arról is beszélt, hogy bizonyos ügyekben a kormány enged Brüsszelnek a jogállamisági eljárás kapcsán.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésről beszélve elmondta, hogy a világpiaci árak növekedésével nő az árstop jelentősége. Több mint 5 százalékkal csökkenti az inflációt ezek az intézkedések, enélkül 13 százalék feletti lenne Magyarországon az infláció.

Kormányinfó 2022. április 21-én - a felállás most sem változott. Fotó: MTI/Bruzák NoémiKormányinfó 2022. április 21-én - a felállás most sem változott. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint indokolt ezek meghosszabbítása.Gulyás Gergely szerint a magyar kormányra is nagy nyomás helyezkedik, hogy engedje az árak emelkedését, de ehelyett július 1-jéig meghosszabbították az árstopot.

Nyugdíjemelés jön

Az év elején a kormány 5 százalékban határozta meg a nyugdíjemelés mértékét, de ez az inflációval nem tud lépést tartani. Az eltérés jelentős, ezért a kormány tegnap

további 3,9 százalékos emelésről döntött, így összesen 8,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak idén.

Ez július elején lép életbe, a nyugdíjasok az év első hat hónapjára is megkapják a pluszpénzt egy összegben.

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok. Fotó: DepositphotosJó hírt kaptak a nyugdíjasok. Fotó: Depositphotos

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy sebesült ukrán katonák ellátásában segédkezünk minden korlátozás nélkül.

Indokolt kritikák is vannak uniós részről, de jár a pénz Magyarországnak

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány áttanulmányozta az Európai Bizottság levelét a jogállamisági eljárás ügyében, és úgy látják, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, semmi újdonság nincs a levélben. Később azt is elmondta, bizonyos kérdésekben indokoltnak is látják a Bizottság kritikáit.

"Csak a Bizottságtól függ, mikor írják alá a megállapodást, magyar részről ennek semmilyen akadálya nincs"

- állította Gulyás Gergely.

Nem lesz további kompenzáció a benzinkutasoknak a hatósági ár miatti veszteségek enyhítésére. Gulyás Gergeyl szerint a literenkénti 20 forintos kompenzációnál többet ebben a nehéz helyzetben nem tud adni a kormány.

Csányi Sándor felvetéseire reagálva a miniszter elmondta, hogy az uniós pénzek járnak Magyarországnak, és arra törekszenek, hogy fenn tudják tartani a rezsicsökkentést és az árstopot.

Az az érdekünk, hogy a V4-es szövetség továbbra is jól működjön, szögezte le Gulyás Gergely. Az Oroszországgal kapcsolatos véleménykülönbségek korábban is megvoltak, de nem olyan élesek, mint ahogy a sajtó beállítja. Vannak pontok, ahol nem teljes az egyetértés, de alapvetően a lengyelekkel fennálló kapcsolat kulcsfontosságú.

"A személyes jó viszony továbbra is adott"

- tette hozzá Gulyás Gergely a lengyel-magyar kapcsolatokról.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter beszélt az országgyűlés nyitóülése körüli vitákról is. Elmondta, hogy "ragaszkodnak ahhoz", hogy "ha valakinek van egy munkahelye, akkor oda járjon be, és ha fizetést kap, akkor azért dolgozzon meg".

A BKV helyzetéről beszélve Gulyás Gergely elmondta, hogy a főváros szerinte különösebben nem panaszkodhatna, mert a kedvezmények ellenére is több iparűzési adó folyt be, mint a tervezett, és reméli, hogy a főváros vezetése ezután nem az országos politikával, hanem Budapest működtetésével fog foglalkozni.

Mi lesz, ha nem kapjuk meg az uniós pénzeket? Nem számolunk ezzel, mert EU-s tagok vagyunk, és nem gondoljuk azt, hogy a Bizottság saját kötelezettségeit nem fogja betartani.

"Nem lenne a helyes úgy tekinteni a Bizottságra, mint aki a saját maga által hozott szabályokat lábbal tiporja"

- fogalmazott a miniszter.

"Hatékony klímavédelmi intézkedéseket tervez a kormány, de nem lesz külön környezetvédelmi minisztérium"

- mondta el kérdésre válaszolva a miniszter.

Magyarország eredményei így is jók a területen, azon kisebbséghez tartozunk az Unióban, akik teljesítik a vállalásait. Arról nem akart nyilatkozni, hogy engedélyezik-e újra szélerőművek építését, erről majd az új kormány illetékesei dönthetnek.

"Mi annak alapján ítéljük meg a partnereinket, hogy velünk szemben teljesítenek-e"

- mondta el a Gazpromról Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy a cég két ország felé felfüggesztette a szerződésekben rögzített földgázszállítást.

A miniszter szerint nem lehet megmondani, hogy mikor fogják kivezetni az árstopot, mert a helyzet bizonytalan, sok a változékony külső körülmény.

"Magyarország elítéli az Ukrajnával szembeni orosz agressziót. De tudomásul kell venni, hogy a gyülekezési jog értéktartalomtól függetlenül védi a gyülekezés jogát az egészen szélsőséges eseteken kívül"

- fogalmazott a miniszter a készülő budapesti oroszpárti tüntetésről, majd arról beszélt, hogy el lehet gondolkozni e jogok szűkítésén, de egyelőre ezek a szabályok érvényesek.

Megvédjük a gyermekvédelmi törvényt, a közbeszerzések területén változtatunk

Védjük meg az elfogadott törvényt, ez az elsődleges cél a gyermekvédelmi törvény kapcsán - szögezte le Gulyás Gergely. A népszavazás ennek eszköze, sikeres volt. A kormány egyelőre nem tervezik a megváltoztatását, de nyitottak arra, hogy a célokat még hatékonyabban megvalósító módosítást vezessenek be. Arra a miniszter nem válaszolt, hogy ez a kérdés előkerült-e az Európai Bizottság levelében, de azt elismerte, hogy fontos kérdés az egyeztetésekben, a magyar kormány viszont nem hajlandó változtatni rajta.

Egyszereplős közbeszerzések túl nagy arányában egyetértenek a Bizottság ajánlásával, ezek arányát 15 százalék alá tervezik csökkenteni. Más uniós ajánlások, kritikák, észrevételek esetében úgy érzi, nincsenek nagy eltérések az álláspontokban, közel lehet a megegyezés, erre mindkét részről megvan az akarat Gulyás Gergely szerint.

Számítanak-e felmondási hullámra az egészségügyben? A miniszter erre az orvosok szerinte "példátlan" béremelésével válaszolt, ezért az orvosoknál nem számít ilyenre. Az elmúlt 8 évben az ápolók bérét is nagy mértékben emelték - állította, bár elismerte, hogy ezek még mindig nem feltétlenül elég magasak.

"Nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak Magyarországon"

- szögezte le Gulyás Gergely, aki nem számít arra, hogy hazánk felé is felfüggessze Oroszország a szállításokat. A miniszter abban reménykedik, hogy a benzinárak a háború végével visszatérhetnek a korábbi sávokba, 480 forint alá csökkenhetnek maguktól is.

Segítséget szeretne nyújtani a Tungsram elbocsátott 1600 dolgozójának a kormány, de a miniszter szerint a legfontosabb, hogy mindenkinek legyen munkája, és erre a környéken zajló beruházások lehetőséget is fognak teremteni.

A miniszter beszélt arról is, hogy egyeztetni fognak az önkormányzatokkal a például a rezsicsökkentés okozta pénzügyi nehézségekről, de

"a polgármesteri alkalmatlanság jelének tekintené, ha egy városvezető nem kérne plusz forrásokat."

Ha a Bizottság nem kéri ennek ellenkezőjét, akkor nyilvánosságra fogják hozni a Bizottság levelét - válaszolta arra a felvetésre, hogy milyen konkrét ügyeket érint ez a levél. Árvízvédelmi projektet, ózdi csatornaépítést említett ezek közül Gulyás Gergely, de arra, hogy ismert ügyek, például az Elios-ügy szerepel-e ezek között, nem válaszolt.

Nem kapnak kompenzációt az árstopért az élelmiszer-kiskereskedők sem. A miniszter szerint a bevételkiesést döntően külföldi tulajdonú multinacionális cégek szenvedik el.

Módosulhat az idei költségvetés

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy csak az árstopos termékek árát tudja a kormány ellenőrizni, azt nem, hogy kompenzálják-e az üzletek a veszteséget más termékek árának emelésével.

A jegybank kétéves stabilizációs programjáról munkatársunk kérdésére válaszolva a miniszter kijelentette, hogy előbb elolvasná a kormány az anyagot, utána tudnak véleményt mondani róla, de nagyobb adóreformot nem lát indokoltnak. A rezsicsökkentésre vonatkozó kérdésünkre annyit válaszolt a miniszter, hogy "természetesen tárgyalnak róla", de a tegnapi kormányülésen nem volt erről szó.

Gulyás Gergely arra sem válaszolt egyértelműen, mekkora kiigazításra van szükség a költségvetésben, a 4,9 százalékos hiánycélt tartani akarják. A háború hatásai további feszültségeket teremtettek, a miniszter közlése szerint például az állami intézmények esetén a megemelkedett rezsiköltségek éves szinten 250 milliárdos pluszkiadást jelentenének a jelenlegi árak alapján.

"Hozzá kell nyúlni az idei költségvetéshez, ha a toleranciaküszöböt meghaladó módosításra van szükség"

- ismerte el Gulyás Gergely.

A miniszter arról is beszélt, hogy a bejelentések ellenére szerinte Lengyelország sem fog tudni az év végére függetlenedni az orosz gáztól, a magyar kormány pedig "boldog lenne", ha az orosz árakhoz hasonló áron máshonnan is tudna vásárolni földgázt, de ilyen "mostanában nem lesz".

A 24.hu kérdésére a kamatstopról azt mondta Gulyás Gergely, erről még nem született döntés, de

"az egyik opció az, hogy július 1-je után meghosszabbítjuk, és ezzel az emberek számára megoldjuk ezt a problémát."

Orbán nem megy Kijevbe, polgári kormány nem hoz negatív intézkedéseket

Orbán Viktor vagy más magas rangú kormánytag kijevi látogatását firtató kérdésre a miniszter kijelentette:

"Nem tudok ilyen tervekről beszámolni."

A költségvetés 5,9 százalékos növekedéssel számol, de az érték valószínűleg ennél kisebb lesz Gulyás Gergely szerint is, azonban a nemzetközi, jóval alacsonyabb becsléseket nem tartja reálisnak.

A Magyar Fórum kérdésére válaszolva a miniszter arra is talált alkalmat, hogy elbüszkélkedjen azzal: Floridában a magyar gyermekvédelmi törvénnyel "szinte szó szerint megegyező" törvényt hoztak, és ez mutatja Magyarország és Orbán Viktor súlyát nemzetközi politikában, a kritikákkal pedig "együtt tudunk élni".

A miniszter kijelentette, hogy nemhogy megszorítás, de kiigazítás sem lesz, mert ez a szó is negatív tartalmú, "polgári kormányok" pedig nem hoznak negatív intézkedéseket.

"Könnyen lehet, hogy a 3 százalékos hiány alá csak a 2024-es költségvetéssel lehet majd visszatérni"

tette viszont hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan árszint, ami felett már nem fenntartható a rezsicsökkentés, Gulyás Gergely azt válaszolta, most számolják ki, mennyibe kerül a rezsicsökkentés, kell-e valamilyen változtatás, de egyszerre akarják fenntartani a rezsicsökkentést és a költségvetési egyensúlyt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.