9p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rendkívüli nyugdíjemelés jön az infláció hatásainak ellensúlyozására - jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón, de arról is beszélt, hogy bizonyos ügyekben a kormány enged Brüsszelnek a jogállamisági eljárás kapcsán.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésről beszélve elmondta, hogy a világpiaci árak növekedésével nő az árstop jelentősége. Több mint 5 százalékkal csökkenti az inflációt ezek az intézkedések, enélkül 13 százalék feletti lenne Magyarországon az infláció.

Kormányinfó 2022. április 21-én - a felállás most sem változott. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Kormányinfó 2022. április 21-én - a felállás most sem változott. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint indokolt ezek meghosszabbítása.Gulyás Gergely szerint a magyar kormányra is nagy nyomás helyezkedik, hogy engedje az árak emelkedését, de ehelyett július 1-jéig meghosszabbították az árstopot.

Nyugdíjemelés jön

Az év elején a kormány 5 százalékban határozta meg a nyugdíjemelés mértékét, de ez az inflációval nem tud lépést tartani. Az eltérés jelentős, ezért a kormány tegnap

további 3,9 százalékos emelésről döntött, így összesen 8,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak idén.

Ez július elején lép életbe, a nyugdíjasok az év első hat hónapjára is megkapják a pluszpénzt egy összegben.

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok. Fotó: Depositphotos
Jó hírt kaptak a nyugdíjasok. Fotó: Depositphotos

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy sebesült ukrán katonák ellátásában segédkezünk minden korlátozás nélkül.

Indokolt kritikák is vannak uniós részről, de jár a pénz Magyarországnak

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány áttanulmányozta az Európai Bizottság levelét a jogállamisági eljárás ügyében, és úgy látják, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, semmi újdonság nincs a levélben. Később azt is elmondta, bizonyos kérdésekben indokoltnak is látják a Bizottság kritikáit.

"Csak a Bizottságtól függ, mikor írják alá a megállapodást, magyar részről ennek semmilyen akadálya nincs"

- állította Gulyás Gergely.

Nem lesz további kompenzáció a benzinkutasoknak a hatósági ár miatti veszteségek enyhítésére. Gulyás Gergeyl szerint a literenkénti 20 forintos kompenzációnál többet ebben a nehéz helyzetben nem tud adni a kormány.

Csányi Sándor felvetéseire reagálva a miniszter elmondta, hogy az uniós pénzek járnak Magyarországnak, és arra törekszenek, hogy fenn tudják tartani a rezsicsökkentést és az árstopot.

Az az érdekünk, hogy a V4-es szövetség továbbra is jól működjön, szögezte le Gulyás Gergely. Az Oroszországgal kapcsolatos véleménykülönbségek korábban is megvoltak, de nem olyan élesek, mint ahogy a sajtó beállítja. Vannak pontok, ahol nem teljes az egyetértés, de alapvetően a lengyelekkel fennálló kapcsolat kulcsfontosságú.

"A személyes jó viszony továbbra is adott"

- tette hozzá Gulyás Gergely a lengyel-magyar kapcsolatokról.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter beszélt az országgyűlés nyitóülése körüli vitákról is. Elmondta, hogy "ragaszkodnak ahhoz", hogy "ha valakinek van egy munkahelye, akkor oda járjon be, és ha fizetést kap, akkor azért dolgozzon meg".

A BKV helyzetéről beszélve Gulyás Gergely elmondta, hogy a főváros szerinte különösebben nem panaszkodhatna, mert a kedvezmények ellenére is több iparűzési adó folyt be, mint a tervezett, és reméli, hogy a főváros vezetése ezután nem az országos politikával, hanem Budapest működtetésével fog foglalkozni.

Mi lesz, ha nem kapjuk meg az uniós pénzeket? Nem számolunk ezzel, mert EU-s tagok vagyunk, és nem gondoljuk azt, hogy a Bizottság saját kötelezettségeit nem fogja betartani.

"Nem lenne a helyes úgy tekinteni a Bizottságra, mint aki a saját maga által hozott szabályokat lábbal tiporja"

- fogalmazott a miniszter.

"Hatékony klímavédelmi intézkedéseket tervez a kormány, de nem lesz külön környezetvédelmi minisztérium"

- mondta el kérdésre válaszolva a miniszter.

Magyarország eredményei így is jók a területen, azon kisebbséghez tartozunk az Unióban, akik teljesítik a vállalásait. Arról nem akart nyilatkozni, hogy engedélyezik-e újra szélerőművek építését, erről majd az új kormány illetékesei dönthetnek.

"Mi annak alapján ítéljük meg a partnereinket, hogy velünk szemben teljesítenek-e"

- mondta el a Gazpromról Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy a cég két ország felé felfüggesztette a szerződésekben rögzített földgázszállítást.

A miniszter szerint nem lehet megmondani, hogy mikor fogják kivezetni az árstopot, mert a helyzet bizonytalan, sok a változékony külső körülmény.

"Magyarország elítéli az Ukrajnával szembeni orosz agressziót. De tudomásul kell venni, hogy a gyülekezési jog értéktartalomtól függetlenül védi a gyülekezés jogát az egészen szélsőséges eseteken kívül"

- fogalmazott a miniszter a készülő budapesti oroszpárti tüntetésről, majd arról beszélt, hogy el lehet gondolkozni e jogok szűkítésén, de egyelőre ezek a szabályok érvényesek.

Megvédjük a gyermekvédelmi törvényt, a közbeszerzések területén változtatunk

Védjük meg az elfogadott törvényt, ez az elsődleges cél a gyermekvédelmi törvény kapcsán - szögezte le Gulyás Gergely. A népszavazás ennek eszköze, sikeres volt. A kormány egyelőre nem tervezik a megváltoztatását, de nyitottak arra, hogy a célokat még hatékonyabban megvalósító módosítást vezessenek be. Arra a miniszter nem válaszolt, hogy ez a kérdés előkerült-e az Európai Bizottság levelében, de azt elismerte, hogy fontos kérdés az egyeztetésekben, a magyar kormány viszont nem hajlandó változtatni rajta.

Egyszereplős közbeszerzések túl nagy arányában egyetértenek a Bizottság ajánlásával, ezek arányát 15 százalék alá tervezik csökkenteni. Más uniós ajánlások, kritikák, észrevételek esetében úgy érzi, nincsenek nagy eltérések az álláspontokban, közel lehet a megegyezés, erre mindkét részről megvan az akarat Gulyás Gergely szerint.

Számítanak-e felmondási hullámra az egészségügyben? A miniszter erre az orvosok szerinte "példátlan" béremelésével válaszolt, ezért az orvosoknál nem számít ilyenre. Az elmúlt 8 évben az ápolók bérét is nagy mértékben emelték - állította, bár elismerte, hogy ezek még mindig nem feltétlenül elég magasak.

"Nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak Magyarországon"

- szögezte le Gulyás Gergely, aki nem számít arra, hogy hazánk felé is felfüggessze Oroszország a szállításokat. A miniszter abban reménykedik, hogy a benzinárak a háború végével visszatérhetnek a korábbi sávokba, 480 forint alá csökkenhetnek maguktól is.

Segítséget szeretne nyújtani a Tungsram elbocsátott 1600 dolgozójának a kormány, de a miniszter szerint a legfontosabb, hogy mindenkinek legyen munkája, és erre a környéken zajló beruházások lehetőséget is fognak teremteni.

A miniszter beszélt arról is, hogy egyeztetni fognak az önkormányzatokkal a például a rezsicsökkentés okozta pénzügyi nehézségekről, de

"a polgármesteri alkalmatlanság jelének tekintené, ha egy városvezető nem kérne plusz forrásokat."

Ha a Bizottság nem kéri ennek ellenkezőjét, akkor nyilvánosságra fogják hozni a Bizottság levelét - válaszolta arra a felvetésre, hogy milyen konkrét ügyeket érint ez a levél. Árvízvédelmi projektet, ózdi csatornaépítést említett ezek közül Gulyás Gergely, de arra, hogy ismert ügyek, például az Elios-ügy szerepel-e ezek között, nem válaszolt.

Nem kapnak kompenzációt az árstopért az élelmiszer-kiskereskedők sem. A miniszter szerint a bevételkiesést döntően külföldi tulajdonú multinacionális cégek szenvedik el.

Módosulhat az idei költségvetés

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy csak az árstopos termékek árát tudja a kormány ellenőrizni, azt nem, hogy kompenzálják-e az üzletek a veszteséget más termékek árának emelésével.

A jegybank kétéves stabilizációs programjáról munkatársunk kérdésére válaszolva a miniszter kijelentette, hogy előbb elolvasná a kormány az anyagot, utána tudnak véleményt mondani róla, de nagyobb adóreformot nem lát indokoltnak. A rezsicsökkentésre vonatkozó kérdésünkre annyit válaszolt a miniszter, hogy "természetesen tárgyalnak róla", de a tegnapi kormányülésen nem volt erről szó.

Gulyás Gergely arra sem válaszolt egyértelműen, mekkora kiigazításra van szükség a költségvetésben, a 4,9 százalékos hiánycélt tartani akarják. A háború hatásai további feszültségeket teremtettek, a miniszter közlése szerint például az állami intézmények esetén a megemelkedett rezsiköltségek éves szinten 250 milliárdos pluszkiadást jelentenének a jelenlegi árak alapján.

"Hozzá kell nyúlni az idei költségvetéshez, ha a toleranciaküszöböt meghaladó módosításra van szükség"

- ismerte el Gulyás Gergely.

A miniszter arról is beszélt, hogy a bejelentések ellenére szerinte Lengyelország sem fog tudni az év végére függetlenedni az orosz gáztól, a magyar kormány pedig "boldog lenne", ha az orosz árakhoz hasonló áron máshonnan is tudna vásárolni földgázt, de ilyen "mostanában nem lesz".

A 24.hu kérdésére a kamatstopról azt mondta Gulyás Gergely, erről még nem született döntés, de

"az egyik opció az, hogy július 1-je után meghosszabbítjuk, és ezzel az emberek számára megoldjuk ezt a problémát."

Orbán nem megy Kijevbe, polgári kormány nem hoz negatív intézkedéseket

Orbán Viktor vagy más magas rangú kormánytag kijevi látogatását firtató kérdésre a miniszter kijelentette:

"Nem tudok ilyen tervekről beszámolni."

A költségvetés 5,9 százalékos növekedéssel számol, de az érték valószínűleg ennél kisebb lesz Gulyás Gergely szerint is, azonban a nemzetközi, jóval alacsonyabb becsléseket nem tartja reálisnak.

A Magyar Fórum kérdésére válaszolva a miniszter arra is talált alkalmat, hogy elbüszkélkedjen azzal: Floridában a magyar gyermekvédelmi törvénnyel "szinte szó szerint megegyező" törvényt hoztak, és ez mutatja Magyarország és Orbán Viktor súlyát nemzetközi politikában, a kritikákkal pedig "együtt tudunk élni".

A miniszter kijelentette, hogy nemhogy megszorítás, de kiigazítás sem lesz, mert ez a szó is negatív tartalmú, "polgári kormányok" pedig nem hoznak negatív intézkedéseket.

"Könnyen lehet, hogy a 3 százalékos hiány alá csak a 2024-es költségvetéssel lehet majd visszatérni"

tette viszont hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan árszint, ami felett már nem fenntartható a rezsicsökkentés, Gulyás Gergely azt válaszolta, most számolják ki, mennyibe kerül a rezsicsökkentés, kell-e valamilyen változtatás, de egyszerre akarják fenntartani a rezsicsökkentést és a költségvetési egyensúlyt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!