2020. március 27. 14:00

Egy rövid mondat a kormányrendeletben: vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. Ez viszont azt jelentheti, hogy a falusi kiskocsmától, cukrászdától a luxusétteremig mindennek be kell zárnia szombattól.

A kormány által bejelentett kijárási korlátozások része, hogy március 28-tól április 11-ig vendéglátó üzletben tartózkodni tilos. Ez rengeteg vendéglátó üzlet bezárását jelentheti. Ez pedig hatalmas munkanélküliséget okozhat. A vendéglátó üzlet fogalma ugyanis nagyon tág.

Orbán Viktor miniszterelnök még március 16-án jelentette be, hogy az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva. Szombattól viszont minden vendéglátó üzlet bezárhat. A megjelent rendeletet úgy lehet értelmezni, hogy nem csak az éttermek, hanem sörözők, kocsmák, cukrászdák, borozók, presszók, bisztrók, teázók, munkahelyi éttermek, gyors- és önkiszolgáló éttermek, pecsenyesütők is készülhetnek a bezárásra. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Értelmezésünk szerint tehát legalább két hétig a falusi kocsmától a luxusétteremig minden bezárhat vagy csak elvitelre dolgozhatnak a konyhákban. Tehát elvitelre lehet rendelni, de helyben nem lehet fogyasztani. Például Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdája, a Daubner cukrászda nyitva marad, de csak elvitelre lehet vásárolni. A legtöbben eddig is így vásároltak itt, és szinte kilógott a sor vége az üzletből, ami egy járvány közepén nem biztos, hogy ajánlott. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete is a kormányrendelet értelmezésénél tart, de folyamatosan hívják őket a sörözők.

A KSH tavaly nyári adatai szerint az országban összesen 51,5 ezer volt a vendéglátóhelyek száma. A vendéglátó üzletek száma 2010-2018 között közel 4 ezerrel csökkent. Alapvetően a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma lett kevesebb, ugyanis a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátó üzletek száma nőtt.

Nehéz megmondani, hogy a vendéglátásban hány ember dolgozik. Szintén a KSH tavaly nyári helyzetjelentésében szerepel: a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2018-ban 180 ezer főt foglalkoztattak (2/3-ukat a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 4 százalékot tett ki. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója viszont legutóbb azt mondta: több mint 400 ezer ember dolgozik a magyarországi turizmusban. A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban 195 ezer forint volt, így jelentős megtakarításaik aligha lehetnek. A dolgozók jelentős része, mintegy negyede ráadásul szakképzletlen.

Az ágazatban amúgy az elmúlt időszakban a munkaerő-hiány volt jellemző, szinte minden étterem, söröző pincért, szakácsot keresett. Most viszont soha nem látott munkanélküliség következhet az ágazatban. Így már érthető, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter miért beszélt arról csütörtökön: már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban pedig szerinte tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani. A kormány célja pedig az, hogy a koronavírus-járvány után mindenki három hónap alatt újra találjon állást, ezért nem hosszabbítják meg egyelőre az álláskeresési járadék idejét.

A lapunk által megkeresett éttermek már arról számoltak be, hogy szombattól bezárnak. A Balaton egyik legjobb étterme, a balatonszemesi Kistücsök március 16-tól csak délután 15 óráig volt nyitva. Szombaton azonban bezárnak, de kidolgozták az ételeik kiszállításának feltételeit a régióban.

A legtöbb étterem már az elmúlt napokban szintén átállt a házhozszállításra, amiket vagy a WOLT alkalmazással vagy a Netpincer.hu-val lehet elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.