<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Első blikkre úgy tűnik, több mint 400 ezer hiteladóst véd meg az, hogy befixálódik a változó kamatozású jelzáloghitelük kamata, ami ilyetén a kormány részéről egy újabb választási fogásnak tekinthető. Ennek levét ismét a bankok ihatják meg, a gyorsbecslések szerint ők 20-30 milliárd forintot bukhatnak az Orbán-kabinet rendkívül barátságtalanul, karácsony előtt két nappal hozott intézkedésén.

Szerintem csak boldog karácsonyt fog kívánni - jegyezte meg szarkasztikusan az egyik kollégánk, amikor nem sokkal szerda délután fél 2 után megjelent Orbán Viktor Facebook-oldalán, hogy a kormányfő hamarosan bejelentést tesz. Jó egy órás várakozást követően azonban kiderült, hogy szó sem volt erről, a bejelentésnek ugyanis komoly tartalma volt. Nevezetesen, az október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait, az intézkedés január elején lép hatályba, és a félév végéig tart majd. Ami persze mégis csak egyfajta ajándéknak számít azoknak, akiket érint. De vajon kik ők? Hiszen Orbán kurta bejelentéséből ez nem derült ki, így csak remélni tudjuk, hogy az ilyenkor menetrendszerűen érkező Magyar Közlönytől majd okosabbak leszünk.

Több mint 400 ezren járhatnak jól. Fotó: depositphotos
Több mint 400 ezren járhatnak jól. Fotó: depositphotos

Addig is azonban megpróbáltunk tájékozódni, megkerestük hát a money.hu-t, hátha ők okosabbak. S mint kiderült, a szakportálnak tényleg van sejtése. Szerintük az intézkedés azokat érinti, akik változó kamtozású hitellel rendelkeznek és október 27-e után van a kamatfordulójuk, vagyis azután módosul a következő időszakra vonatkozó kamat, az alapján pedig a havi törlesztőrészlet. E hitelek esetében írja elő a kormány azt, hogy a hitel kamatbázisa az október 27-ei pénzpiaci kamatláb lehet. E hiteleknél a leggyakrabban használt pénzpiaci kamat a 3 havi bubor, azaz az irányadó budapesti bankközi hitelkamatláb, amelynek kamata a most meghatározott napon 2,02 százalék volt. 

Azoknak a hiteleseknek, akiknek 2022 első félében lenne a kamatfordulójuk, az új fizetendő kamatot úgy kell megállapítani, hogy annak kamatbázisa a fent említett bubor-érték lehet (vagy más kamatbázis esetén az aktuális bubor vagy állampapír-hozam.)

Akiknek október 27. és 2022. január 1. között fordul a hitelük, a novemberi és a decemberi törlesztőrészletük magasabb lehet. Ezt az emelkedést már nem kapják vissza, azonban a januári törlesztőrészletük - amelyet februárban kell megfizetniük - már kisebb lesz.

Azon ügyfeleknek, akiknek október 27. és jövő év júniusa között nincs kamatfordulója, nem változik a törlesztőrészletük – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a következő egy évben 463 ezer hitelszerződés esetében lesz esedékes a kamatforduló. Ebből azok részesülhetnek a kedvezményes kamatozásban, akiknél ez a határidő az első félévre esik. Az érintettek döntő része, 420 ezer ügyfél olyan változó kamatozású kölcsönt vett fel, ahol évente többször, akár háromhavonta változhat majd a bázis. A mostani akció őket védi meg. Azért fontos ez az ügyfélkör, mert ezen hitelesek között bőven találunk olyat, akinek korábban a devizahitelét forintosították és kötötték a 3 havi buborhoz.

A 3 havi bubor az október végi 2,02 százalékról a mai napra már 3,94 százalékra emelkedett és -  miután a jegybanki kamatemeléseknek egyelőre nem látszik a vége - előfordulhat hogy 2022 első félévének végére ez a szint 5-5,5 százalékra is felugorhat. 

A jegybanki számítások szerint az átárazadó hitelállomány mintegy 2070 milliárd forintot tesz ki. A bubor emelkedése ezen ügyfelek esetékben 3-3,5 százalékos tehernövekedéssel járhat. Márpedig a törlesztőrészletekre nézve már most sokan 20-25 százalékos törlesztőteher-emelkedéssel számolhatnának a magasabb pénzpiaci kamat miatt.

A fentiek alapján a bankrendszernek ez az intézkedés 20-30 milliárd forintjába fog fájni, ez az az összeg amelyet az emelkedő bubor ellenére sem tud beszedni a következő 6 hónapban a money.hu számításai szerint. 

Nem csoda, hogy a kormányfői bejelentésre a leginkább érintett OTP Bank részvényeinek árfolyama jelentősen, több mint 8 százalékkal zuhant a Budapesti Értéktőzsdén.

A kormányzati érvelés az, hogy a bankok jelen pillanatban a rövid kamatperiódussal bíró hiteleiket nem a pénzpiacokról, hanem a jelenleg rekordszinten lévő, lényegében kamatmentesen a bankoknál lévő folyószámla-betétekből finanszírozzák. Ez az a pénz, amit hetente  - egyre magasabb kamat mellett – a jegybanki egyhetes betétben helyeznek el. Emiatt viszont az emelkedő bubor-szint nekik extrabevételt hoz. 

money.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Bank vezetői körlevélben fogják kötelezni a bankokat arra, hogy a következő hat hónapban az átmenetileg kisegített ügyfelek számára hitelük fix kamatra váltására adjanak ajánlatot. Egy korábbi szabályozás szerint a bankoknak ezt évente egyszer eddig is meg kellett tenniük, most azonban egyértelműsítik, hogy erre a következő hetekben kell, hogy sor kerüljön. 

A nagy kérdés az, hogy hányan akarnak majd élni ezzel a lehetőséggel. A következő hetekben a jegybanki kamatemelés folyamatos lesz és ennek következtében az új jelzáloghitelek kamata is az égbe fog szökni - hiszen azokra értelemszerűen nem vonatkozik a kamatstop. Azt kell majd mérlegelni, hogy megéri-e majd az ügyfélnek hosszú időre befixálni a mostani inflációs csúcs miatt magas szinten lévő hitelkamatokat - közölték lapunkkal a money.hu-nál.

Kérdés, a bankok számára rendkívül barátságtalan újabb lépést a kormány miért közvetlenül karácsony előttre időzítette. A legvadabb verzió szerint Orbán Viktor egyszerűen berágott azon, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor néhány hete találkozott a 2022 áprilisi választáson vele szemben az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként induló Márki-Zay Péterrel.