4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Magyarország legszebb szőlőbirtoka, a kétmilliárd forintért árult Liszkay Borkúria, valamint Márki-Zay Péter MSZP-ből kizárt ellenfele is vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Mindig lehet újabb és újabb érdekességet találni a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között. Megírtuk már, hogy Mészáros LőrincSimicska Lajos vagy Puch László panziója vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ezúttal is csokorba szedtünk néhány különlegességet.

A Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyertesei között találjuk például a Nobilis Tusculanum Bortermelő Kft.-t, amely 8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Liszkay Borkúriára. Ez azért érdekes, mert a Balaton-felvidék egyik legértékesebb szőlődűlőjéről van szó, az ingatlan pedig 2017-ben elnyerte Magyarország legszebb szőlőbirtoka címét.

Eladó a Liszkay Borkúria Fotó: csodalatosbalaton.hu
Eladó a Liszkay Borkúria Fotó: csodalatosbalaton.hu

Az épület a francia Chateau borászatok alapján épült. A 2012-ben felújított borkúria alapterülete 1600 négyzetméter, medence, 9 szoba és 8 hálószoba található benne. A cég és a borkúria tulajdonosa pedig Liszkay Mihály, aki közel 50 év után költözött vissza Magyarországra, miután az 1956-os forradalom után Hollandiába emigrált. A Nobilis Tusculanum nevű cég amúgy veszteséges, az ingatlan pedig évek óta eladó, mintegy 2 milliárd forintért - amit először a csodalatosbalaton.hu írt meg.

Egészen más miatt érdekes a következő nyertes. A Hódmezővásárhelyi Tenisz Club kereken 5 millió forintot kapott a Hód TC vendégház felújítására. 

Kevesen tudják, hogy 2006-ban a jelenlegi férfi világelső, Novák Djokovics 16 évesen, itt, a Hód TC centerpályáján nyerte élete első nemzetközi versenyét és innen indult világhódító, példaképnek tekinthető útjára

- szól a Hódmezővásárhelyi Tenisz Club bemutatkozása, amit Hernádi Gyula elnök írt alá. Ő még 2018-ban lett néhány napra országosan ismert, amikor váratlanul bejelentette, hogy Hegedűs Zoltán (Fidesz) és a komplett ellenzék által támogatott, függetlenként induló Márki-Zay Péter mellett elindul a polgármester választáson. Hernádi Gyula korábban kétszer is az MSZP színeiben mérettette meg magát. A választáson végül csak 201 szavazatot kapott, de az MSZP-ből kizárták, mert akadályozta a hódmezővásárhelyi Fidesz legyőzését.

Számos érdekes nyertes közül kettőt említünk most még meg. Az egyik a Bicsérdi Arany-Mező Mezőgazdasági Zrt., amely kereken 4 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az Aranymező vendégházra. Pedig a cég főtevékenysége tejhasznú szarvasmarha tenyésztése: konkrétan a legutóbbi beszámolójuk szerint átlagosan 800 tehenük van és évi 9 millió liter tejet termelnek. Az 1,4 milliárd forint forgalomból pedig 2019-ben 95 millió forint profit jött össze. Nem csoda, hogy a Magyarország Legszebb Birtoka 2019. állattenyésztő birtok kategória döntőse volt.

Az utolsó nyertes pedig újra egy kastélyhoz köthető. A CastleFest Kastélyszálló Kft. kereken 6 millió forint támogatást kapott a Bercel vendégházra. A cég tulajdonosai Petro Kinga és a francia származású csellista-karmester férje, Philippe de Chalendar, akik évekkel ezelőtt megvettek egy lerobbant nógrádi vadászkastély, a Bercel kastélyt. A kastély korábbi tulajdonosa Kállay Béni volt, aki az Osztrák-Magyar Monarchia pénzügyminisztereként és Bosznia-Hercegovina kormányzójaként ismert. A gyönyörűen felújított kastélyban pedig 1998-ban nyitotta meg kapuit Magyarország első exkluzív vállalati tréninghelyszíne.

Többször megírtuk már, hogy az Orbán-kormány olyan szálloda vagy panziófejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!