TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Mikor máskor, ha nem pénteken, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el minden egészségügyi intézményben, amely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kötelékében áll. Az, hogy a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, megdőlni látszik.

A rendelkezés szerint a kórházak a mai naptól nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. Tehát a kórházak csak abban az esetben köthetnek új megállapodást, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az ÁEEK-en keresztül jóváhagyásra felterjesztik az operatív törzs vezetőjéhez, Pintér Sándor belügyminiszterhez, majd ezek után Kásler Miklós dönt az adott kérdésben. Reméljük, senki nem vesztette el a fonalat a többlépcsős adminisztrációs folyamatban.

Ki tudja, talán a veszélyhelyzet után is maradnak a kórházparancsnokok. Fotó: Pixabay Ki tudja, talán a veszélyhelyzet után is maradnak a kórházparancsnokok. Fotó: Pixabay

Az EMMI szerint az intézkedés legfőbb célja a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben – bár Szlávik János infektológus szerint is épp lecsengőben van a folyamat -, a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések. Véleményük szerint a napi ellátásban ez nem okoz késedelmet, nem érinti a munkaszerződéses dolgozókat, és egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

A medicalonline azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az új döntés nem igen életszerű. Ugyanis, ha egy lélegeztetőrendszer elromlik, s a javítását csak egy magánszolgáltató tudja elvégezni, akkor a kórházigazgató javaslatát először a kórházparancsnok véleményezi, majd az ÁEEK, utána az operatív törzs, végül az EMMI, tehát emberéletek múlhatnak azon, hogy a javaslatok mennyi idő alatt tudnak átjutni a bürokratikus labiritintuson.

A lap az egészségügy militarizációjára is felhívja a figyelmet:

a magánszemélyekkel és/vagy egyéni vállalkozókkal kötendő szerződésekre vonatkozó tilalom az orvosszakmai döntés lehetőségét is megadja a kórházparancsnokoknak és az operatív törzsnek annak ellenére, hogy eddig épp az ellenkezőjét hangsúlyozták.

Egy kórházban jelenleg van költségvetési felügyelő, kórházparancsnok, akiknek az aláírásuk nélkül még egy szöget sem verhet be az igazgató – mondta név nélkül egy kórházi vezető a Népszavának, aki szintén azt pedzegeti, hogy ezzel működésképtelenné válhat a betegellátás, hiszen egy kórház napi beszerzéseihez, apróbb-cseprőbb kötelezettségvállalásaihoz szükséges aláírásokkal naponta megtelik egy postakönyv.

Természetesen szerettünk volna pár érintettet megszólaltatni a témában, mit szólnak az új rendelethez, de a kórházigazgatók csak az EMMI jóváhagyásával nyilatkozhatnak. Sajnos már akkor sem tudtak kérdéseinkre válaszolni, mikor a kórházparancsnokok kinevezése után pár nappal arról érdeklődtünk, hogyan folyik az együttes munka az orvos-igazgatók és a kórházparancsnokok között.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.