<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint április végén 28,5 milliárd forintot tettek ki, ez 5 milliárddal magasabb a március véginél, két hónap alatt pedig már 13 milliárdos növekmény.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. április 30-án 38,1 milliárd forint volt. Ennek csaknem háromnegyede az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), azok ugyanis

28,5 milliárddal tartoznak. 

Pedig két hónapig félárbocon működtek a kórházak. Fotó: PixabayPedig két hónapig félárbocon működtek a kórházak. Fotó: Pixabay

Ebből az államnak csak 200 millióval adósak - más kérdés, hogy ez pont a duplája az egy hónappal korábbi értéknek.

A szállítóiknak és a szolgáltatóknak 28,3 milliárddal tartoznak az egészségügyi intézmények, ami közel 5 milliárdos növekmény egy hónap alatt,

ebből 600 millió irányul az államháztartáson belülre, ugyanannyi, mint március végén.

Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett. Ezt követően, februárban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyorssegélyként mintegy 19 milliárd forintot utalt át a 100 millió forint alatti hitelezők követeléseire, amivel azok a hó végére 63,8 milliárdra apadtak. Majd márciusban további 48 milliárd érkezett az egészségügyi intézmények számlájára. Mégsem ennyivel, hanem csak 40 milliárddal, 23,8 milliárdra esett március végére a kórházak tartozásállománya, amiből arra lehetett következtetni, hogy újra beindult az adósságspirál. 

Ezt támasztják alá az április végi adatok is, a múlt havi 5 milliárdos növekménnyel együtt két hónap alatt immár 13 milliárdos adósság halmozódhatott fel. Márpedig ez nem túl jó előjel, hiszen ha ezt az összeget időarányosan kivetítjük az év egészére, akkor a 2019 véginél is magasabb érték jön ki.

Szakértők szerint az adósság ismételt gyarapodása azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány március közepétől tartó fokozódásával és az ellátások leállításával a teljesítményalapú, majd később az átlagfinanszírozás mellett nem tudtak a béren kívül mást fizetni. Emiatt a hazai egészségipar további kormányzati segítségre szorul, miután az eddigi gazdasági intézkedések rajtuk nem segítettek.

A legnagyobb, közel 1,5 milliárd forintos adóssággal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház rendelkezett. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház tartozásai már súrolják az 1,3 milliárdot, míg a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet 1,1 milliárdot görgetett maga előtt 2020 április végén a Kincstár adatai szerint. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.