<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az év utolsó hónapjában és az újév legelején az egészségügyi intézmények tartozását illetően még éreztette a hatását a karácsonyi ajándékba kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítés, de a legfrissebb, január havi kórházi adósságokat böngészve látható, hogy ismét elindult felfelé az adósságspirál. Az év eleji 8,1 milliárdról 19,4 milliárdra ugrott az egészségügyi intézmények tartozása.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2021. január 31-én 23,3 milliárd forint volt, ami a december 31-i állapothoz képest 13,5 milliárddal nőtt. 

A tartozásállomány döntő része, 19,4 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 19,4 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 19,3 milliárd, amelyből csak 0,4 milliárd irányul az államháztartáson belülre.

Januárban a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet gyűjtötte be a legnagyobb adósságot. Fotó: mtiJanuárban a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet gyűjtötte be a legnagyobb adósságot. Fotó: mti

Nem tévedés, az év elején 22 kórház olyan remek helyzetben volt, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdhette el az évet az évvégi nagyértékű tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően. 2021 első hónapjának mérlege szerint most azonban már mindegyik intézmény rendelkezik bizonyos mértékű tartozással, egy-kettő nem is kevéssel.

A legkevesebb adóssága a következő intézményeknek lett januárban:

  • Országos Korányi PulmonológiaiIntézet, Felső-Szabolcsi Kórház és Oroszlányi Szakorvosi Rendelőintézet 1-1 milliárd
  • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 2-2 milliárd
  • Szent Lázár Megyei Kórház, MÁV Kórház-Rendelőintézet – Szolnok, Misszió Egészségügyi Központ 4-4 milliárd
  • Csornai Margit Kórház 7 milliárd
  • Szent László Kórház, Tüdőgyógyintézet - Törökbálint 8-8 milliárd

A legnagyobb hátralékot felhalmozó intézmények ezek lettek január 31-én:

  • Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 864 milliárd
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 833 milliárd
  • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 719 milliárd
  • Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet 536 milliárd
  • Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet 525 milliárd

A legnagyobb adósokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) 710 milliárdos tartozása lenne a TOP-4., de a számok ellenére még sincs így, ugyanis az előző hónapban még Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívták az intézményt. Az ÁEEK pedig 423 milliárdos adóssággal adta át a stafétabotot az OKFŐ-nek, így voltaképpen az új kórházi fenntartó 287 milliárd forintos tartozással rendelkezett január végén.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.