3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Az év utolsó hónapjában és az újév legelején az egészségügyi intézmények tartozását illetően még éreztette a hatását a karácsonyi ajándékba kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítés, de a legfrissebb, január havi kórházi adósságokat böngészve látható, hogy ismét elindult felfelé az adósságspirál. Az év eleji 8,1 milliárdról 19,4 milliárdra ugrott az egészségügyi intézmények tartozása.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2021. január 31-én 23,3 milliárd forint volt, ami a december 31-i állapothoz képest 13,5 milliárddal nőtt. 

A tartozásállomány döntő része, 19,4 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 19,4 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 19,3 milliárd, amelyből csak 0,4 milliárd irányul az államháztartáson belülre.

Januárban a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet gyűjtötte be a legnagyobb adósságot. Fotó: mtiJanuárban a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet gyűjtötte be a legnagyobb adósságot. Fotó: mti

Nem tévedés, az év elején 22 kórház olyan remek helyzetben volt, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdhette el az évet az évvégi nagyértékű tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően. 2021 első hónapjának mérlege szerint most azonban már mindegyik intézmény rendelkezik bizonyos mértékű tartozással, egy-kettő nem is kevéssel.

A legkevesebb adóssága a következő intézményeknek lett januárban:

  • Országos Korányi PulmonológiaiIntézet, Felső-Szabolcsi Kórház és Oroszlányi Szakorvosi Rendelőintézet 1-1 milliárd
  • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 2-2 milliárd
  • Szent Lázár Megyei Kórház, MÁV Kórház-Rendelőintézet – Szolnok, Misszió Egészségügyi Központ 4-4 milliárd
  • Csornai Margit Kórház 7 milliárd
  • Szent László Kórház, Tüdőgyógyintézet - Törökbálint 8-8 milliárd

A legnagyobb hátralékot felhalmozó intézmények ezek lettek január 31-én:

  • Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 864 milliárd
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 833 milliárd
  • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 719 milliárd
  • Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet 536 milliárd
  • Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet 525 milliárd

A legnagyobb adósokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) 710 milliárdos tartozása lenne a TOP-4., de a számok ellenére még sincs így, ugyanis az előző hónapban még Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívták az intézményt. Az ÁEEK pedig 423 milliárdos adóssággal adta át a stafétabotot az OKFŐ-nek, így voltaképpen az új kórházi fenntartó 287 milliárd forintos tartozással rendelkezett január végén.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.