Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. december 31-én 9,8 milliárd forint. A tartozásállomány a 2020. november 30-i állapothoz képest 44,8 milliárddal kevesebb.

A 9,8 milliárd tartozás csaknem teljes egészében szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 100 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház is nullszaldóval kezdte az újévet. Fotó: mtiAz ózdi Almási Balogh Pál Kórház is nullszaldóval kezdte az újévet. Fotó: mti

Az összes tartozásból 30 nap alatti 7,8 milliárd, 30 és 60 nap közötti 800 millió, míg 60 napon túli lejáratú 1,2 milliárd forint.

A december végi tartozásállományból 8,1 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), amely döntően a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, ezen belül 100 millió az államháztartáson belül volt esedékes.

A karácsonyi ajándéknak beillő, decemberi 44,8 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az egészségügyi intézmények új lappal indíthatták a 2021-es évet, 22 kórház tartozása nullázódott le a hetvenkét intézményből.

Két intézmény kezdte a 2021-es évet minimális, 1 milliós tartozással: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet.

2 millióval indította a januárt a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

A nagymértékű tartozáskiegyenlítés ellenére a legnagyobb adóssággal a következő intézmények rendelkeznek:

  •  a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek 513 millió forint terhe maradt,
  • a második helyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet foglalja el a 299 millió forintos adósságával,
  • a bronzérmet a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet viszi a jócskán lecsökkent, de így is 258 millió forintos tartozásával.

A ritka kivételek közé tartozik, mert nem csökkent, hanem nőtt az adóssága:

  •  a 2020. december 31-én megszűnt Állami Egészségügyi Ellátó Központ a 181 millióról 423 millióra ugró tartozásával, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság örököl majd,
  • a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, amelynek szintén nőtt az adóssága, 10 millióról 38 millió forintra,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak pedig 28 millióról 172 millióra duzzadt a hátraléka.

Tavaly novemberben egyébként az adatok szerint a kórházi tartozások összege 45,7 milliárd volt. Hozzá kell tenni, hogy a 2019-es évvel összevetve ez egyértelműen csökkenést mutatott, hiszen tavalyelőtt novemberben 55,8 milliárd volt az adósság.

„Elvben tehát csaknem 20 százalékkal kisebb volt az intézmények adósságállománya, de ez az orvostechnikai cégek számára mégsem jelentett mindez sok pozitívumot. Így sajnos cégeink 2020 végére ugyanolyan rossz helyzetben voltak, mint 2019-ben. Összességében önmagában az adósságadatok némileg kedvezőbbek, ám a cégek ezt nem érezték a bőrükön. Nagy részük magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozás, akik a kormányzattól minimális segítséget kaptak 2020-ban, ahogy az egész gazdaság is” – nyilatkozta a karácsony előtti napon lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.