Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
privatbankar.hu

Nagy kérdés, hogy túl vagyunk-e a járványon, és a trendek által mutatott tetőzést követően valóban konszolidálódik-e a helyzet. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a Takarékbank elemzői szerint viszonylag szerencsésen kikerülhet a válságból a magyar gazdaság. Sokkal súlyosabb lehet a helyzet akkor, ha jön egy második hullám.

A magyar gazdaságot is súlyosan érinti a koronavírus miatti általános leállás, öröm az ürömben, hogy rég nem látott stabilitás mellett érkezett a "pofon".

Az elmúlt években és az év elején is remekül teljesített ugyanis hazánk, így kifejezetten erős kiindulóhelyzetből kell a válság hatásaival megküzdeni.

Mit valószínűsítenek a nemzetközi tapasztalatok
A Takarékbank elemzői nem említik a nemzetközi tapasztalatokat, de érdemes ezekre néhány szóban kitérni. Az ázsiai országok analógiája alapján lehet látni, hogy miként alakulhat a jövő. A járvány kiindulópontjában, Kínában drasztikus intézkedésekkel sikerült megállítani a járványt, és ott szinte teljesen normalizálódott a helyzet. Egyes biztonsági korlátozások fenntartásával újraindult a termelés és a szolgáltató szektor is a "békeidőben" megszokott módon üzemel.

Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy a járvány tetőzését követően viszonylag gyorsan rendeződik majd a helyzet. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy akár Európában, akár az Egyesült Államokban közel sem jártak el a korlátozások során olyan drákói módon, mint ahogy azt Peking tette. De az is óvatosságra inthet, hogy Szingapúrban, amelyet a járvány kezelése kapcsán "bezzegországként" emlegettek, ismét megugrott a fertőzöttek száma.

Összességében úgy látják, a hazai gazdaság visszaesése mérsékeltebb lehet, mint számos már európai államé, aminek hátterében több tényezőt azonosítottak. Így a gazdaságot erőteljes fellendülés közben érte el a járvány, mely révén jóval magasabb növekedési szintről indul a visszaesés azon országokhoz képest, amelyek már tavaly is a stagnálás közelében voltak. A hazai GDP tavalyi növekedése elérte a 4,9 százalékot, így az áthúzódó hatások is jóval kedvezőbbek.

Azt is kiemelik, hogy lendületesen indult az év, a hazai korlátozó intézkedések és leállások március közepétől kezdődtek, így az első negyedév csupán egyhatodát érintik, ennek következtében az első negyedévben még 2 százalék felett maradhatott a GDP növekedése.

Megjegyzik azt is, hogy a hazai korlátozó intézkedések jóval enyhébbek voltak, nem kellett leállniuk számos ágazatnak. Az erős évkezdet után viszont márciusban már jöttek a gondok, majd a második negyedévben Suppan Gergely, vezető elemző szerint már elkerülhetetlen a meredek visszaesés.

A Takarékbank elemzői három forgatókönyvet vázoltak, amelyek közül remélhetőleg a legszerencsésebb fog megvalósulni, amely szerint belátható időn belül normalizálódik a helyzet. Mindhárom esetben ugyanakkor feltételezik, hogy az év végére kezelhető lesz a járvány, a jövő évben pedig elérhető lesz az oltóanyag is, így jövőre már nem számolunk a járvány negatív hatásaival.

Mérsékelt visszaesés után gyors visszapattanás

Az alapforgatókönyvük szerint a második negyedévben 9 százalékot meghaladó mértékben zsugorodik a gazdaság az első negyedévhez képest, így éves összehasonlításban8,4 százalékos visszaeséssel számolnak. 

A legnagyobb mértékben, közel 16,5 százalékkal a fogyasztás esik vissza, részben a korlátozások miatti kínálat meredek visszaesése, részben a hirtelen megugró munkanélküliség, a fizetés nélküli szabadságok és a bércsökkentések jövedelemcsökkentő hatása miatt. Az év egészében a fogyasztás 8 százalékkal csökkenhet. A munkanélküliségi ráta a nyári hónapokban elérheti a 9,5 százalékot, míg idén átlagosan 7 százalékos lehet a munkanélküliségi ráta.

A negyedév során azonban már stabilizálódásra, egyes területeken némi növekedésre számít a Takarékbank, amit igazolnak az autó-és gumigyárak nagyon alacsony szintű újraindulása, valamint a korlátozások nagyon fokozatos és óvatos tervezett enyhítése is. Így összesen két negyedév alatt mintegy 10,5 százalékkal csökken a GDP. A harmadik negyedévtől a termelés újraindulása miatt már felpattanásra számítanak, ami azonban több negyedéven keresztül húzódik.

A kilábalást az ipar és az export vezetheti, míg a fogyasztás és a szolgáltatások a jövedelmek csökkenése, a háztartások óvatossági megfontolásai, valamint a korlátozások fokozatos feloldása miatt jóval lassabban térhetnek magukhoz.

A kilábalást támogatják a soha nem látott fiskális és monetáris ösztönzések mind nemzetközi, mind a hazai gazdaságban. Jövőre érdemi növekedés várható, bázishatások miatt a második negyedévben a növekedés akár megközelítheti a 12 százalékot is, míg a jövő év egészében 6,3 százalékos növekedésre számítunk. Kedvező esetben a válság előtti szintet a jövő év második negyedévében érhetjük el.

Nehézkesebb kilábalás

A második forgatókönyv szerint lassabb lesz a kilábalás a nagyobb munkahely-és jövedelemveszteség, valamint a korlátozások lassabb feloldása miatt. Így ebben az esetben idén 4,5 százalékkal csökkenhet a gazdaság, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés követhet. A gazdaság csak a jövő év negyedik negyedévében éri el a járvány kitörése előtti szintet. A munkanélküliség csúcspontja 10,5 százalék lehet.

 

Ha jön a járvány újabb hulláma

A harmadik forgatókönyv szerint ősszel a koronavírus újabb hulláma várható, így ismét korlátozásokra kerülhet sor, de ennek a mértéke már enyhébb lesz a jelenleginél, az év végére pedig a koronavírus kezelésében elérhető eredmények miatt már ismét enyhíthetőek lesznek a korlátozások. Ugyanakkor a korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét kismértékben zsugorodhat a gazdaság, így a kilábalás során "W" alakul ki, jelentősen hátráltatva a fellendülést, további elbocsátásokat és bércsökkentéseket okozva.

Ebben az esetben a gazdaság idén 6 százalékkal csökkenhet, és jövőre is csupán 3,3 százalékkal nőhet a gazdaság. A gazdaság így csak 2022-ben érheti el a válság előtti szintet. A munkanélküliségi ráta csúcspontja pedig elérheti a 11 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.