<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nagy kérdés, hogy túl vagyunk-e a járványon, és a trendek által mutatott tetőzést követően valóban konszolidálódik-e a helyzet. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a Takarékbank elemzői szerint viszonylag szerencsésen kikerülhet a válságból a magyar gazdaság. Sokkal súlyosabb lehet a helyzet akkor, ha jön egy második hullám.

A magyar gazdaságot is súlyosan érinti a koronavírus miatti általános leállás, öröm az ürömben, hogy rég nem látott stabilitás mellett érkezett a "pofon".

Az elmúlt években és az év elején is remekül teljesített ugyanis hazánk, így kifejezetten erős kiindulóhelyzetből kell a válság hatásaival megküzdeni.

Mit valószínűsítenek a nemzetközi tapasztalatok
A Takarékbank elemzői nem említik a nemzetközi tapasztalatokat, de érdemes ezekre néhány szóban kitérni. Az ázsiai országok analógiája alapján lehet látni, hogy miként alakulhat a jövő. A járvány kiindulópontjában, Kínában drasztikus intézkedésekkel sikerült megállítani a járványt, és ott szinte teljesen normalizálódott a helyzet. Egyes biztonsági korlátozások fenntartásával újraindult a termelés és a szolgáltató szektor is a "békeidőben" megszokott módon üzemel.

Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy a járvány tetőzését követően viszonylag gyorsan rendeződik majd a helyzet. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy akár Európában, akár az Egyesült Államokban közel sem jártak el a korlátozások során olyan drákói módon, mint ahogy azt Peking tette. De az is óvatosságra inthet, hogy Szingapúrban, amelyet a járvány kezelése kapcsán "bezzegországként" emlegettek, ismét megugrott a fertőzöttek száma.

Összességében úgy látják, a hazai gazdaság visszaesése mérsékeltebb lehet, mint számos már európai államé, aminek hátterében több tényezőt azonosítottak. Így a gazdaságot erőteljes fellendülés közben érte el a járvány, mely révén jóval magasabb növekedési szintről indul a visszaesés azon országokhoz képest, amelyek már tavaly is a stagnálás közelében voltak. A hazai GDP tavalyi növekedése elérte a 4,9 százalékot, így az áthúzódó hatások is jóval kedvezőbbek.

Azt is kiemelik, hogy lendületesen indult az év, a hazai korlátozó intézkedések és leállások március közepétől kezdődtek, így az első negyedév csupán egyhatodát érintik, ennek következtében az első negyedévben még 2 százalék felett maradhatott a GDP növekedése.

Megjegyzik azt is, hogy a hazai korlátozó intézkedések jóval enyhébbek voltak, nem kellett leállniuk számos ágazatnak. Az erős évkezdet után viszont márciusban már jöttek a gondok, majd a második negyedévben Suppan Gergely, vezető elemző szerint már elkerülhetetlen a meredek visszaesés.

A Takarékbank elemzői három forgatókönyvet vázoltak, amelyek közül remélhetőleg a legszerencsésebb fog megvalósulni, amely szerint belátható időn belül normalizálódik a helyzet. Mindhárom esetben ugyanakkor feltételezik, hogy az év végére kezelhető lesz a járvány, a jövő évben pedig elérhető lesz az oltóanyag is, így jövőre már nem számolunk a járvány negatív hatásaival.

Mérsékelt visszaesés után gyors visszapattanás

Az alapforgatókönyvük szerint a második negyedévben 9 százalékot meghaladó mértékben zsugorodik a gazdaság az első negyedévhez képest, így éves összehasonlításban8,4 százalékos visszaeséssel számolnak. 

A legnagyobb mértékben, közel 16,5 százalékkal a fogyasztás esik vissza, részben a korlátozások miatti kínálat meredek visszaesése, részben a hirtelen megugró munkanélküliség, a fizetés nélküli szabadságok és a bércsökkentések jövedelemcsökkentő hatása miatt. Az év egészében a fogyasztás 8 százalékkal csökkenhet. A munkanélküliségi ráta a nyári hónapokban elérheti a 9,5 százalékot, míg idén átlagosan 7 százalékos lehet a munkanélküliségi ráta.

A negyedév során azonban már stabilizálódásra, egyes területeken némi növekedésre számít a Takarékbank, amit igazolnak az autó-és gumigyárak nagyon alacsony szintű újraindulása, valamint a korlátozások nagyon fokozatos és óvatos tervezett enyhítése is. Így összesen két negyedév alatt mintegy 10,5 százalékkal csökken a GDP. A harmadik negyedévtől a termelés újraindulása miatt már felpattanásra számítanak, ami azonban több negyedéven keresztül húzódik.

A kilábalást az ipar és az export vezetheti, míg a fogyasztás és a szolgáltatások a jövedelmek csökkenése, a háztartások óvatossági megfontolásai, valamint a korlátozások fokozatos feloldása miatt jóval lassabban térhetnek magukhoz.

A kilábalást támogatják a soha nem látott fiskális és monetáris ösztönzések mind nemzetközi, mind a hazai gazdaságban. Jövőre érdemi növekedés várható, bázishatások miatt a második negyedévben a növekedés akár megközelítheti a 12 százalékot is, míg a jövő év egészében 6,3 százalékos növekedésre számítunk. Kedvező esetben a válság előtti szintet a jövő év második negyedévében érhetjük el.

Nehézkesebb kilábalás

A második forgatókönyv szerint lassabb lesz a kilábalás a nagyobb munkahely-és jövedelemveszteség, valamint a korlátozások lassabb feloldása miatt. Így ebben az esetben idén 4,5 százalékkal csökkenhet a gazdaság, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés követhet. A gazdaság csak a jövő év negyedik negyedévében éri el a járvány kitörése előtti szintet. A munkanélküliség csúcspontja 10,5 százalék lehet.

 

Ha jön a járvány újabb hulláma

A harmadik forgatókönyv szerint ősszel a koronavírus újabb hulláma várható, így ismét korlátozásokra kerülhet sor, de ennek a mértéke már enyhébb lesz a jelenleginél, az év végére pedig a koronavírus kezelésében elérhető eredmények miatt már ismét enyhíthetőek lesznek a korlátozások. Ugyanakkor a korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét kismértékben zsugorodhat a gazdaság, így a kilábalás során "W" alakul ki, jelentősen hátráltatva a fellendülést, további elbocsátásokat és bércsökkentéseket okozva.

Ebben az esetben a gazdaság idén 6 százalékkal csökkenhet, és jövőre is csupán 3,3 százalékkal nőhet a gazdaság. A gazdaság így csak 2022-ben érheti el a válság előtti szintet. A munkanélküliségi ráta csúcspontja pedig elérheti a 11 százalékot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.