Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Átmenetileg javulhat a közmédia anyagi helyzete a koronavírus-járvány miatt, ugyanis bár csökkennek a reklámbevételei, a megváltozott műsorrend mintegy 8 milliárd forintos költségcsökkenést eredményez.

A koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban összességében magasabb adózott eredménnyel kalkulál a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - derül ki a közmédia 2019-es beszámolójához csatolt vezérigazgatói nyilatkozatból. Becsléseik szerint a reklámbevételeik 1,5 milliárd forinttal csökkennek, a rendkívüli helyzet miatt gyártott műsorokra 500 millió forintot fordítanak, 150 millió forint értékben szereznek be védőeszközöket, médiaszolgáltatási díjból pedig 400 millió forinttal kevesebbre számítanak a közmédiánál a dokumentum szerint.

Ellenben a megváltozott műsorrend, főként a 2020-as tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása miatt a költségek 8 milliárd forint körüli összeggel csökkennek.

Mindezek együttes hatásaként a tervezetthez képest a 2020-as évben magasabb adózott eredmény várható. A sportesemények csúszása 2021-ben okoz majd többletköltséget, aminek a kezelésére intézkedéseket szükséges tenni - olvasható a vezetői nyilatkozatban, amit Papp Dániel vezérigazgató szignózott.

Megnéztük az MTVA 2016-os beszámolóját is, hiszen akkor volt legutóbb olimpia és labdarúgó Európa-bajnokság. Mindkét eseményt kizárólag a közmédia csatornáin láthatták a nézők. A reklámbevételek a sporteseményeknek köszönhetően akkor is jelentősen emelkedtek: a 2015-ös 4 milliárd forintról 6,2 milliárd forintra, így nem csoda, hogy az idei sportesemények elmaradása miatt 1,5 milliárd forintos csökkenéssel kalkulálnak. A riói olimpia és paralimpia gyártási költsége 1,1 milliárd forint volt, míg a jogdíj kétmillió euró volt (mintegy 700 millió forint). A 2016-os foci-Eb gyártási költsége pedig nettó 250 millió forint, a jogdíj pedig 4,4 millió euró volt (mintegy 1,5 milliárd forint). Tehát már a 2016-os sportesemények is elég drágák voltak, azóta pedig a gyártási költségek és a jogdíjak sem lettek olcsóbbak. 

Március közepe óta a koronavírus-járvány miatt teljesen megváltozott a köztévé műsorstruktúrája is, az M5 oktatási csatorna lett, míg a többi csatorna jellemzően ismétléseket sugároz. Ennek ellenére elbocsátás nincsen az MTVA-nál, akiknek nem tudnak munkát biztosítani, azokat állásidőre küldték - derül ki a beszámolóból.

Az állásidő elrendeléséhez alapvetően nem szükséges a munkavállaló hozzájárulása, egyszerűen nem kell bejárnia dolgozni. Normál esetben az állásidőre a munkavállaló alapbérre jogosult, de a PwC Magyarország elemzése szerint, ha az állásidőre elháríthatatlan külső ok miatt van szükség, akkor nem kell fizetni neki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.