TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 14:47

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felgyorsítaná a törvényalkotási bizottság eljárását az ügy érdekében.

A parlament két törvényjavaslatot is tárgyal, amelyek a veszélyhelyzet megszűnésének ágyaznak meg. Az egyik előterjesztés a kormány veszélyhelyzeti felhatalmazását vonja vissza a rendkívüli jogrend gyakorlására, a másik pedig az ebben az időszakban született kormányzati rendeletek és határozatok közül ülteti át törvénybe a kormány által legfontosabbank vélt intézkedéseket - például a fizetési moratóriumra vonatkozókat.

Kövér László döntött Kövér László döntött

Egyben megerősítik az egészségügyi veszélyhelyzet alatti eljárásrendet, mellyel az operatív törzs, valamint az országos tisztifőorvos hatáskörébe kerülnek a járványhelyzet kezelésével összefüggő döntési jogok.

A terv szerint június 20-ával szűnne meg a veszélyhelyzet, ezzel a nappal lépnének hatályba az előbb említett törvények. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfók egyikén arról beszélt, hogy igyekeznek minél hamarabb döntést hozni a lazítást szolgáló javaslatokról a parlamentben, és remélik, hogy mind Kövér László házelnök, mind Áder János köztársasági elnök mihamarabb ellátja kézjegyével a dokumentumokat (amelyek a Magyar Közlönyben való kihirdetéshez szükségesek), mert így pár nappal a június 16-ra időzített parlameni szavazás után hatályba tudnak lépni a kulturális életet újraindító intézkedések.

A hatályos ütemezés azonban továbbra is június 20-ra időzíti a hatályba léptetést a legfontosabb javaslatok esetében, és a jelek szerint még ennek betartásához is különleges intézkedésekre van szükség.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanis mindkét törvényjavaslathoz benyújtott egy indítványt tegnap, melyekben a parlamenti vita lefolytatásának felgyorsítása érdekében kéri a házelnök jóváhagyását, hogy a törvényalkotási bizottság előrehozott eljárásban tárgyalhasson az előterjesztésekről.

Az indítvány lényege, hogy a törvényalkotási bizottság már a javaslat részletesvita-szakaszának lezárása hetében lefolytathassa az eljárását. Mint a dokumentumban szerepel: "a törvényalkotási bizottság előrehozott eljárását a törvényjavaslat olyan időpontban történő elfogadása indokolja, hogy a törvény - különös tekintettel a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó, 2020. évben bekövetkezett humánjárvény megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő rendelkezéseire - 2020. június 20-án hatályba léphessen".

Az eljárás különlegességét jelzi, hogy az idevágó jogszabály (10/2014. OGY határozat) szerint a törvényalkotási bizottság előrehozott eljárására félévente legfeljebb nyolc önálló indítvány esetében kerülhet sor.

A parlamenti információs rendszer szerint a házelnök "engedélyezte a kezdeményezést", így elhárult az egyik akadály a veszélyhelyzeti előterjesztések határidőre történő elfogadása elől. Ha minden a terv szerint alakul, akkor jövő szombaton szűnhet meg Magyarországon a veszélyhelyzet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.