2p

Antony Blinken szombaton védelmébe vette az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének nem létfontosságú alkalmazottai hazahívásáról szóló döntést.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Honoluluban tett látogatása során - amelyen dél-koreai és japán hivatali partnereivel egyeztetett Észak-Korea ügyében - leszögezte, hogy Moszkva előtt mindazonáltal továbbra is nyitva a feszültség csökkentéséhez vezető diplomáciai út.

Az MTI felidézi, hogy az Egyesült Államok szövetségesei - egyebek között Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia és Lettország - egymás után szólítják fel állampolgáraikat Ukrajna elhagyására. Ausztrália és Új-Zéland szombaton arra figyelmeztették az országban tartózkodó állampolgáraikat, hogy távozzanak a térségből.

Ausztrália emellett bejelentette azt is, hogy átmenetileg felfüggesztik az ország kijevi nagykövetségének működését, és hazahívták az ott dolgozókat. Canberra a döntést a romló biztonsági helyzettel indokolta.

Anthony Blinken nem kertelt. Fotó: EPA
Anthony Blinken nem kertelt. Fotó: EPA

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját. Az Egyesült Államok közölte szövetségeseivel, hogy értesülései szerint Oroszország a következő napokban offenzívát indíthat Ukrajna ellen.

A helyzet kiéleződése miatt folyamatosak a magas szintű diplomáciai egyeztetések a kérdésben. Szombaton telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai hivatali partnere, Joe Biden is. A beszélgetés során az amerikai elnök jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor "más forgatókönyvekre is felkészült".

Ugyancsak  szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon. Emellett Emmanuel Macron francia államfő Putyinnal, Bidennel, Olaf Scholz német kancellárral, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!