Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A tegnap bejelentett szigorítások egyikének köszönhetően a középiskolák szerdától digitális tanrend térnek át. Van olyan gimnázium, amely elképesztő sebesen, már tegnap feltette honlapjára a digitális házirendjét, ám a többségnél még semmilyen információ nincs fent.

A fővárosi Toldy Ferenc Gimnázium elképesztő gyorsasággal reagált a tegnapi szigorításokra. Olyan komplett digitális házirend olvasható honlapjukon, amivel egyértelműsítik: a járvány drámai alakulása miatt a tavaszi tapasztalatokra alapozva jó előre felkészültek a digitális tanrend bevezetésére.

A Toldy Ferenc Gimnáziumban már maximálisan felkészültek a digitális tanrendre. Fotó: depositphotos
A Toldy Ferenc Gimnáziumban már maximálisan felkészültek a digitális tanrendre. Fotó: depositphotos

Online tanrendjük egészen hiánytpótló. Pedagógusoknak, diákoknak és szülőknek egyaránt világos és határozott útmutató a COVID-terhelt időben: a Microsoft iskolai Office 365 rendszerét, azon belül a Microsoft Teams felületét választották az iskolai kommunikáció, a tananyagátadás és a tanítási-tanulási folyamat színteréül, mert a tavaszi karantén alatt már bevált náluk.  

Mint írják:

„A Teams felület hiányosságait a nyári fejlesztések többnyire kiküszöbölték, így alkalmas arra, hogy a pedagógusok és a tanulók egy strukturált virtuális iskolai térben kapcsolódjanak össze, ezért használata az iskolában tanító pedagógusok számára a Kréta használata mellett kötelező.”

Felsorolják a digitális tanrend szükséges eszközeit is:

  • asztali számítógép/laptop
  • tablet
  • okostelefon (bár a Teams mobilalkalmazásban néhány funkció nem teljes mértékben elérhető)
  • internet elérés,
  • Kréta
  • Office 365 iskolai fiók elérése
  • Office 365 alkalmazások.

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a tanóra közbeni feladatok kiadásánál mindenkor tekintettel kell lenni a tanulók rendelkezésére álló digitális eszközökre. Az eredeti órarendek egyelőre érvényesek maradnak, bár módosíthatóak.

A gimnázium tűpontosan részletezi, hogy a tanároknak a Kréta rendszerben mi mindent kell folyamatosan vezetniük, ahogy rögzítik azt is, hogy az iskolai kommunikáció csatornája a Teams, de még a tanár-szülő közötti csatornákat is megemlítik. A Teams-et egyébként naponta 16.15-ig kötelező figyelemmel kísérniük az érintetteknek, utána másnap 8.15-ig munkaidőn kívüli időszak lép életbe.

A digitális munkarendben háromféle óratípust különböztetnek meg:

  • kontakt online órák (A 12. évfolyam kivételével a kontakt online órák nem haladhatják meg az osztály heti tanóráinak 60 százalékát. Kötelező bekapcsolt kamerával, megfelelő öltözetben részt venni a diáknak. Aki nem jelentkezik be, hiányzónak tekintendő
  • konzultációs órák
  • önálló tanulói tevékenység órák

Végül megjelölik a feladatok határidejét, a számonkérés és az értékelés metódusát is.

Az Apáczai Csere János Gimnáziumban ugyan nincs pontokba szedett digitális házirend, de honlapjukon a Google Classroom tudnivalóit találjuk, ahol ma még ez olvasható:

„Jelenleg az előkészületek fázisában vagyunk, ám érdemes már most felkészülni, hogy ne érjen váratlanul bennünket egy esetleges átállás.”

Tény, hogy a budapesti középiskolák esetében a legtöbb esetben egyszerűbben megvalósítható a digitális tanrendre való ismételt átállás, ellentétben az olyan iskolákkal, ahol hátrányos helyzetű gyerekek járnak.

Próbáltuk elérni a Gandi Gimnázium igazgatóját, hogyan érte az iskolát a bezárás, hiszen tavasszal is óriási erőfeszítéseket tettek a digitális oktatás érdekében. Mivel nem értük utol, a gimnázium honlapjáról idézünk, ahol Ignácz István igazgató így fogalmaz:

„A személyi és technikai feltételek adottak a Gandhiban ahhoz is, ha esetleg ősszel is digitálisan kell oktatnunk.”

A Gandhi Gimnáziumban jellemzően mélyszegénységben élő családokról, sokszor hiányos informatikai tudással rendelkező diákokról van szó, ezért fontos, hogy a tavaszi két és fél hónap, ha nem is zökkenőmentesen, de azért sikeresen működött. Ez jó ómen lehet a mostani bezárás előtt. 

A Gandhiban sok gyereknek nem volt otthon számítógépe, esetleg még jól használható mobiltelefonja sem. Ezért a karantén-időszakban többek között pc-ket, tableteket vásárolt, internet-előfizetést biztosított a tanulóknak, és úgy dolgozta ki a digitális tanrendet, hogy a feladatok gyengébb minőségű eszközzel is elvégezhetőek legyenek. Egy informatikai beruházás nyomán pedig 60 új laptopot is a diákjaik rendelkezésére bocsáthattak.

Mégis, tavasszal az órák tartalmát kénytelenek voltak a technikai lehetőségekhez igazítani, mert például egy-egy videókonferencia-beszélgetés,vagy kisfilmek levetítése a gyenge internetkapcsolat miatt többeknél akadályba ütközött. Ilyen esetekben más csatornán (belső Facebook-csoportban, telefonon, illetve akár nyomtatott anyagot postázva), de a tanárok igyekeztek-igyekeznek, hogy mindenkivel tartsák a kapcsolatot, és segítsenek a feladatok elvégzésében is. A diákok nyomon követése, számonkérésük és osztályozásuk folyamatos volt online módon.

A digitális térben lehetetlen megteremteni azt a családias légkört, ami a Gandhi Gimnázium egyik legfontosabb sajátossága és ereje, ennek ellenére sikerült az átállásuk, és működött az online tanítási rendszerük - vélhetőleg ez most is így lesz. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.