<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt 12 év alatt majdnem végig ignorálta – még a Covid-járvány alatt sem vette komolyan – az egészségügyet, a magyar társadalom nagyon komoly vesztese – vélekedik Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a kormány egészségpolitikájáról.

"A káderpolitika az, ami az elmúlt 12 évre rányomja a bélyegét, vagyis a szakma nem fontos, a lojalitás az, ami számít. Nem kell, hogy valaki értsen ahhoz, amit csinál, az a fontos, hogy lojális legyen. Azt hiszem, ez megmagyarázza, miért látjuk ma úgy, hogy az egészségügy teljesen összeomlott" - nyilatkozta a Hirklikk-nek Kunetz Zsombor.

Kunetz Zsombor szerint a magyar társadalom a legnagyobb vesztes. Fotó: YoutubeKunetz Zsombor szerint a magyar társadalom a legnagyobb vesztes. Fotó: Youtube

Azért pozitív dolgot is megemlít a problémák mellett.

"Főleg az uniós forrásoknak köszönhetően – a diagnosztikai eszközök beszerzése eredmény. Sajnos azonban ezek sokszor odakerültek, ahol erősebb volt a politikai lobbi. A másik mindenképp hasznos és erős fejlesztés volt – bár ezt is lehetett volna sokkal professzionálisabban megcsinálni –, az az EESZT, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Ennek a lakosság éppen a Covid-járvány kellős közepén látta, és látja azóta is a legnagyobb hasznát azzal, hogy a recepteket a felhőből a gyógyszertár ki tudja adni" - mondja a szakértő.

Pozitív intézkedésként említi a hálapénz kivezetését is, bár véleménye szerint ezzel egyidőben nem vezettek be olyan ösztönzőt, amely a valós, jó orvosi teljesítményt jutalmazná. Így a hálapénz kivezetésével sajnálatos módon gyakorlatilag az utolsó motivációs szöget is kivették az egészségügy rendszeréből. 

"Ennek látjuk is minden nap az „eredményét”, azt, hogy a várólisták egyre hosszabbra és hosszabbra nőnek" - mondja.

Emellett megszűnt az Egészségügyi Minisztérium, és az egészségügy az EMMI-hez, az Emberi Erőforrások Minisztériumához került, aztán az is megszűnt, és most a Belügyminisztérium alá tartozik. Az egészségügy nemhogy kiemelt szereplője nem lett a kormánynak, de gyakorlatilag nem sokat foglalkoztak vele. A gyeplőt is bedobták, és aztán lesz, ami lesz.

"Nehéz az összeomlást tagadni akkor, amikor gyakorlatilag betegek tízezrei esnek el az ellátástól, nehéz tagadni akkor, amikor ma ennek a kórháznak ezt az osztályát, holnap pedig annak a kórháznak azt az osztályát zárják be. Nehéz ezt tagadni akkor, amikor – akár ideiglenes jelleggel – egyetemi intézmények osztályai zárnak be. Ez azt jelenti, hogy itt nagyon komoly ellátásbeli problémák vannak. Ezért a magyar társadalom nagyon komoly vesztese az elmúlt 12 évnek" - hangsúlyozza Kunetz.

"Ami viszont brutálisan megerősödött 2010-es évekhez képest, ezért ha valaki nyertese ennek az egészségügynek, akkor a magánszektor tényleg az" - teszi hozzá a szakértő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.