<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A balatoni szezon ugyan lecsengett, az ott pozíciókat szerző kormányközeli vállalkozók számára mégis örömteli lehet, hogy az őszi időszakban növekedett a vendégforgalom.

A kereskedelmi szálláshelyek forgalmi adatait elemezve többször foglalkoztunk az elmúlt hónapokban azzal, hogy a Balaton környékén ambiciózus terjeszkedést folytató kormányközeli vállalkozók mennyire találhatták meg a számításukat. Úgy tűnt, a NER lovagok a nyáron nem örülhettek felhőtlenük, hiszen az akkori adatok azt mutatták, hogy a tó környéki turisztikai forgalom visszaesett. Igaz azt is hozzá kell tenni, hogy egyelőre a térhódítás zajlik, melynek keretében számos turisztikai intézmény került Mészáros Lőrinc, vagy a miniszterelnöki vej, Tiborc István köreinek kezébe. Valószínűsíthetően más lesz az összkép, ha a belebegtetett fejlesztések is megvalósulnak majd. Ezek ugyanis mind a főszezon, mind az azon kívüli időszakra jótékonyan hathatnak.

Az erősödő vendégforgalom egyébként idén ősszel jellemző volt a magyar tengerre, hiszen mind a szeptemberi, mind az októberi számok bővülést mutattak a bázis időszakhoz képest. Más kérdés, hogy ezekben a hónapokban messze nem keresi fel annyi turista a Balatont, mint a nyári időszakban. Emellett a növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy az említett két őszi hónapban rendkívül kedvező volt az időjárás, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy többen pihentek a régióban. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a balatoni vendégforgalom mellett általános fellendülés tapasztalható a hazai turizmusban. Mielőtt valaki könnyeket kezdene hullatni a kormány kedvenc vállalkozóiért, megemlítjük, hogy a kempingbiznisz nem fut rosszul. Kevesebb kempinggel ért el a tavalyinál nagyobb, 1,7 milliárd forintos bevételt a Konzum Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez tartozó Balatontourist. A Világgazdaság a közelmúltban azt írta: a kiemelkedő eredményeket hozó 2017-es évhez képest is nagy jelentőségű, hogy a Balatontouristhoz tartozó társaságok idén 1,6 százalékkal tovább növelték vendégeik számát, és azt többszörösen meghaladóan a szállásdíjbevételüket - idézte a lap a társaság ügyvezetőjét.

Jót tettek a 4 napos hétvégék

A KSH által csütörtökön publikált adatai szerint 2018. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. 2018. január–októberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

Ami a hazai vendégforgalmat illeti általános trend, hogy az életszínvonal emelkedése tükröződik az idegenforgalomban, és a hazai lakosság időről-időre többet költ ilyen típusú rekreációra. Ennek egy részét ugyan Széchenyi Pihenőkártyával (Szép-kártya) finanszírozzák, de szignifikánsan növekedett az utazásait saját zsebből finanszírozók aránya is. Októberben Szép-kártyával az emberek 11 százalékkal többet, közel 1,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ennek az összegnek a nagy része, 1,3 milliárd forint a szállodákban realizálódott. Az a tény, hogy a Szép-kártya a jövő évben is kedvező adózási elbíráslás alá fog esni, további támogatást adhat a belföldi turizmusnak.

Az októberi adatok kapcsán egyébként érdemes megemlíteni, hogy ezúttal a hó végi ünnepek úgy estek, hogy két négynapos hétvége is volt. Az alapján, hogy számos hazai szálloda azt jelezte ezek a hétvégék telt házasak voltak, joggal feltételezhetjük, ez is hozzájárult a megugró hazai vendégforgalomhoz.

Az amerikai és a kínai turistáknak örülhettek a szállodák

Ha a külföldi vendégéjszakákat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a minimális növekedés közben az érkező vendégek összetétele folyamatosan változik. A német ajkú turisták szerepe ugyan megkérdőjelezhetetlen, hiszen éves szinten messze Németországból érkeznek a legtöbben, de Ausztria is rendre az első öt küldő ország között szokott lenni. Miközben az általános adatok a hazai idegenforgalom erősödését mutatják, ehhez képest ezekből az országokból az utóbbi időben nem igazán sikerült növelni a vendégéjszakák számát.

Örömteli, hogy ennek ellenére a szállodáknak nincs okuk panaszra, mivel a más desztinációkból érkező vendégek száma fokozatosan növekszik. Arról korábban többször írtunk, hogy néhány év kihagyás után az orosz vendégek száma folyamatosan növekedett, igaz októberben itt is volt egy minimális megtorpanás. Brexit ide vagy oda, illetve a huzavona miatt gyengülő font ellenére a brit turisták továbbra is imádják Budapestet, és tovább növekedett az onnan érkezők száma. Ha már gazdasági kérdőjelek, akkor viszont az látszik, hogy a romló olasz gazdasági helyzet tükröződik a turizmuson. Meredeken zuhant ugyanis az Olaszországból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma.

Felmerül, hogy ha az európai turisták száma nem növekedett, akkor, hogy lett magasabb a vendégéjszakák száma. Természetesen nincs nagy titok, több turista érkezett ugyanis az Egyesült Államokból és Kínából is.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.