2019. június 5. 17:09

A volt miniszter szerint vissza kell szerezni a magyarság intellektuális szellemi vezető szerepét

Miközben a negyedik Orbán-kormány hivatalos programsorozattal emlékezik a 30 évvel ezelőtti rendszerváltásra, Lázár János nem túl hízelgő véleménnyel van az 1989 táján történtekről.

A volt miniszter közösségi oldalára feltöltött friss videójában egy fotókiállítás apropóján osztotta meg történelmi vonatkozású gondolatait a közönséggel. A  Kárpát-medencét bemutató kiállítás megnyitása alkalmából kifejezte igényét a régió fényképes ábrázolására a kortárs művészek részéről, a Kárpát-medence művészi értelmezésére vissza-visszatérően, majd historikus kontextusba helyezve a kiállítás tárgyát arról beszélt, hogy a magyarság "elvesztette" az előző évszázadot.

Nem lehet kevesebb az ambíciónk, minthogy a XXI. században, száz év kudarc után, de ezer évre emlékezve és ezer évből merítkezve azt a vezető intellektuális szellemi pozíciót, amit száz esztendővel ezelőtt birtokoltunk, képesek legyünk visszaszerezni - mondta a felvételen, amely "A huszadik századot a magyarok elvesztették. Hogy a következőt megnyerjük, emlékezni kell" - kísérőszöveggel került fel az oldalra.

Elveszítettük a huszadik századot, nemcsak Trianon miatt. Két elveszített háború, egy elveszített forradalom és szabadságharc, és egy elveszített rendszerváltozás van mögöttünk. Ebből fölállni, fölemelkedni egy nagyon komoly személyes és nemzeti teljesítményt igényel - hangzik el a videóban.

A 30 évvel ezelőtti rendszerváltás emlékévének egyébként kormánybiztosa is van Schmidt Mária személyében.