4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2023-as vagyonnyilatkozatokat böngészve kiderült, hogy a képviselők többsége autótulajdonos. Vajon kik járnak a legdrágább járgányokkal?

 

Január 31-ig az Országgyűlésbe ülő 199 képviselő mindegyike leadta vagyonnyilatkozatát, ezeket pedig több részben is elemeztük az Mfor cikkeiben. A feltüntetendő vagyontárgyak egyik fontos sora a személygépjárműveké – itt 115-en jelezték azt, hogy van valamilyen, a kategóriába beleillő autójuk.

Melyik a képviselők kedvenc márkája?

A Datahouse 2023-as évre vonatkozó összesítése szerint 14 222 forgalombahelyezéssel a Toyota értékesítette a legtöbb új személyautót, míg a Suzuki a második helyet szerezte meg 12 167 darabbal, a Skoda pedig a harmadik helyre jutott 10 916 autóval. 

Lázár János szereti a jó autókat. Fotó: Facebook/Lázár János
Lázár János szereti a jó autókat. Fotó: Facebook/Lázár János

Ha kifejezetten a képviselői autóparkot nézzük, némileg más tendencia rajzolódik ki, hiszen az előző évi vagyonnyilatkozatokhoz hasonlóan ezúttal is Volkswagenből tartottak a legtöbbet a honatyák és -anyák, e márkát alig lemaradva követte a Toyota.

Érdekesség, mint ahogy az grafikonunkon is látszik, hogy több magasabb árkategóriába tartozó autót is bevallottak a képviselők. Például 10-10 BMW és Mercedes is feltűnt a vagyonnyilatkozatokban – így az a helyzet alakult ki, hogy több luxusautótulajdonos ül a parlamentben, mint Suzukival járó.

Végül említésre méltó a Skoda helyzete is. Ugyan listánkon csak négy cseh gyártmányú négykerekű szerepel, összességében így is feltehetőleg ez a politikai holdudvar által legtöbbet használt autómárka. A hvg.hu 2017-es cikke szerint az államigazgatás autóflottájának jelentős részét a Skoda Superb modellek adták. S miután általánosságban elmondható, hogy az autókat több éven keresztül üzemeltetik, ez az adat valószínűleg még most is nagyrészt igaz, és az államigazgatás nem cserélte még le ezeket a Skodákat – így például a miniszterek is minden bizonnyal gyakran közlekednek velük.

Milyen autóból áll a legtöbb a parlamenti parkolóházban?

A favorit márka tehát ezúttal is a Volkswagen lett, de a nyilatkozatokat böngészve azt is megtudhattuk, hogy összességében melyik modellt vásárolták meg a képviselők a leggyakrabban.

Az abszolút autókedvenc ezúttal a Toyota RAV4 lett, a városi terepjáró kiütötte a trónról az előző évi győztes Volkswagen Tiguant. Használtan az egyik legnagyobb értékesítési portálon elérhető adatok szerint egy régebbi, a 2000-es évek környékéről származó RAV4 már 1 millió forint alatt is megvásárolható, míg a néhány éves, újabb darabokért 5-7 millió forint összeget kell kifizetni. Egy teljesen új modell árcédulája viszont már 13 millió forint körül alakul a gyártó honlapja szerint.

A legek

Az autólistán több igen értékes darab is szembeötlő volt. És ugyan azt nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ezek közül melyikért fizettek aktuálisan a legtöbbet ténylegesen a képviselők, hiszen ez több faktortól és az autószerzés módjától is függ, így is viszonylagos biztonsággal kijelenthető, hogy megtaláltuk a legdrágább példánnyal járó politikust:

Lázár János – Land Rover Defender. Az építési és közlekedési miniszter lízingeli ezt a 2019-es évjáratú darabot, amely használtan jelenleg 25 milliós árcédulánál indul.

Érdekesség, hogy az előző évhez képest Lázár újított autótéren, és feltűnt egy 2023-as Audi A6 All Road is a járművei közt, az újonnan 30 milliós árcédulával induló autót szintén lízingszerződés keretében szerezte meg. Ennek visszafizetésével lesz dolga, hiszen 19,9 millió forintot még ki kell egyenlítenie a vagyonnyilatkozat szerint.

A legkülönlegesebb autókollekció címe ezúttal is Kubatov Gábort illette meg, a Fidesz politikusa láthatóan kedveli a veteránautókat, hiszen összesen négy darab büszke tulajdonosa:

Kubatov Gábor és a veteránautók.
Kubatov Gábor és a veteránautók.

Jó helyzetben a képviselők, ha autókról van szó

A 2022-es vagyonnyilatkozatokhoz képest hárommal nőtt azon képviselők száma, akik azt közölték, hogy van valamilyen autójuk, ráadásul többen is akadtak, akik két-három darabbal is büszkélkedhetnek. Az állományban jóval nagyobb arányban akadnak luxusautók is – igaz, ezen aligha lehet meglepődni, hiszen a képviselői fizetések többszörösei a magyar átlagnak. Azaz, van miből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!