TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Sem a gyógyszerészek, sem a gyógytornászok nem kerültek bele abba az egészségügyi dolgozói körbe, akik július 1-jével megkapják a járvány elején beígért egyszeri 500 ezer forintos juttatást. Nem értik, miért pont ők maradnak ki belőle.

„Nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a kormány által ígért, ’minden egészségügyi dolgozónak járó’ egyszeri juttatásával reméltek

– jelenti ki Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A gyógyszerészek nem kapnak a plusz juttatásból. Fotó: Pixabay A gyógyszerészek nem kapnak a plusz juttatásból. Fotó: Pixabay

Kiverte a biztosítékot a gyószerészeknél Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének döntése. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamra elnöke honlapjukon ahelyett, hogy a 48. koronavírus-tájékoztatóját írta volna meg, inkább azt kérdezi: MIÉRT? Miért maradnak ki a gyógyszerészek a kormány által beígért egyszeri havi bruttó 500 ezer forintos juttatásból, miközben sokan közülük védőfelszerelés nélkül, vagy saját készítésű maszkban is tették a dolgukat a járvány alatt?

Pénteken nyilvánvalóvá vált, hogy július 1-jén ki az a 160 ezer egészségügyi dolgozó, aki számíthat a beígért jutalomra.

 • valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens
 • a művesekezelést végző szolgáltatók
 • az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai
 • a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozók
 • az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói
 • a háziorvosok
 • az alapellátó fogorvosok, asszisztensek
 • védőnők
 • főállású iskolaorvosok
 • otthoni hospice szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói
 • a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők
 • a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók
 • a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók
 • valamint a részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyes-en, gyed-en vannak.

Ebből a hosszú listából annak ellenére maradtak ki a gyógyszerészek, hogy az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében ők is egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak.

A kamara elnöke emlékeztet Kásler gyógyszerészeknek címzett levelére is, amit a járvány elején küldött a szakmának, ahol még az egészségügy szerves részeként tekintett a gyógyszerészekre.

Sajtóhírek szerint az utolsó pillanatban húzták ki a kifizetési listáról a gyógyszerészeket, többek között arra hivatkozva, hogy a tulajdonosok közel egyharmada külföldi, hogy a gyógyszertárak csak azt tették, amit a járvány nélkül is tettek volna, s hogy magas haszonkulccsal dolgoznak.

Hankó szerint

„ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi.”

Az elnök kifejti, hogy már azt is igen szomorúnak tartotta, hogy tavaly a gyógyszerautomaták telepítésével,valamint a boltokban és a postahivatalokban történő gyógyszerértékesítéssel a gyógyszerészeti szakmát méltánytalanul rangon alulra helyezte, ezért ez a mostani döntés semmiképpen nem segíti elő a szakma megfelelő elismerését. 

A Magyar Gyógytornász és Fizioterapeuták Társasága közben levélben fordult Kásler Miklóshoz, mert a bér-kiegészítési listában a közfinanszírozott ellátásban dolgozó gyógytornászok és gyógytornász-fizioterapeuták sem szerepelnek. Levelükben azt írják, hogy munkájuk mellett részt vettek a lélegeztetőgépről levett betegek mozgásterápiájában és légzési fizioterápiájában, és még számtalan orvosi területen látják el a pácienseket.

FRISSÍTÉS: Időközben Kásler Miklós az atv.hu-hoz juttatott válaszában azt írja, hogy a gyógyszerészek közül a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak a többi 160 ezer egészségügyi dolgozóhoz hasonlóan bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.