2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Magyarországon történt az OLAF által észlelt legtöbb szabálytalanság az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapok területén

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nyilvánosságra hozta éves jelentését, ez alapján 2022-ben 15 vizsgálatot indítottak magyar csalásgyanús ügyekben, ebből tíz esetben valamilyen pénzügyi következményre tettek javaslatot. A vizsgálatban nemcsak az EU-tagállamokat vetették össze, hanem azokat az országokat is, ahol az uniós forrásokat felhasználják, írja a Hvg.hu.

Magyarországon történt az OLAF által észlelt legtöbb szabálytalanság az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapok területén a 2018–2022 közötti időszakban. Itt 18 szabálytalanságot tártak fel, amely az összes forrás 0,53 százalékát érintette.

Magyarország az első helyen végzett az olyan pénzügyi szabálytalanságok terén is, ahol a saját források rovására elszenvedett károkat vizsgálják, ez jellemzően a vám- és adóbevételekkel kapcsolatos cselekményeket jelenti. Az elmúlt négy évben tíz ilyen esetet tártak fel, ez azonban az összes bevétel 18 százalékát jelenti.

Sok a csalás. Fotó: European Anti-Fraud Office OLAF / Facebook
Sok a csalás. Fotó: European Anti-Fraud Office OLAF / Facebook

A Hvg.hu szerint az OLAF 2022-es vizsgálati eredményeit így lehet összegezni:

  • 256 vizsgálatot zártak le és 275 ajánlást intéztek az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz.
  • 426,8 millió euró visszafizettetését javasolták az uniós költségvetésbe, és 197,9 millió euró jogosulatlan felhasználását akadályozták meg.
  • Az OLAF 192 új vizsgálatot indított a szakértői által végzett 1017 előzetes elemzést követően.
  • 71 lehetséges bűncselekményt jelentettek az Európai Ügyészségnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!