TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 8. 19:01

Miközben Magyarországon hiány van informatikusokból, keleti szomszédunk is egyre vonzóbb lehetőséget kínál a magyar szakembereknek, ha csak az elérhető átlagos nettó fizetést nézzük.

Friss kereseti adatokat közölt a román statisztikai hivatal, mely alapján úgy tűnik, hogy a román bérfelzárkózás lendületesen halad előre. Legutóbbi cikkünkhöz és vizsgált adatokhoz képest most ugyanis tovább csökkent a különbség a magyar és a román átlagok között.

A szeptemberi adatok szerint a román bruttó átlagbér mindössze 6000 forinttal maradt el a magyartól, 352 ezer forint volt szemben a magyar 358 ezerrel. Igaz, a román állam sokkal nagyobb mértékben terheli a fizetéseket különféle adókkal és járulékokkal, így a bruttóban mért differenciánál még érezhetőbb a nettó különbség. Egy román átlagbérre bejelentett dolgozó 215 ezer forintot vihetett haza, míg a magyar 238 ezer forintot. A differencia jelenleg 23 ezer forint, de két hónappal ezelőtt még több mint 26 forintos lemaradásban volt a román átlagos nettó.

A főbb nemzetgazdasági ágakat tekintve a román egészségügyben, oktatásban és közigazgatásban dolgozók továbbra is jobban keresnek, noha a különbség ezeken a területeken is mérséklődött. A román orvosok és tanárok nagyjából havi 15 ezer forinttal visznek haza több pénzt a magyar kollégáinál, a közigaztásban viszont ennél jóval nagyobb a differencia: a román államigazgatás 48 ezerrel több fizetést biztosít alkalmazottainak, mint a magyar.

A közreadott MTI-hír ugyanakkor rejtegetett egy ennél is érdekesebb adatot az információtechnológia szektorból.

Egy ezen a területen dolgozó román alkalmazott átlagosan 496 ezer forintot kapott kézhez fizetés gyanánt, míg idehaza ugyanebben a szektorban alig több mint 400 ezer forint az elérhető átlagos nettó bér. A különbség 96 ezer forint.

A terület azért is lehet érdekes, mert Magyarországon ez az egyik olyan ágazat, amit komoly szakemberhiány jellemez. Bár az elérhető fizetések jóval az országos átlag felett vannak, nem túl kedvező a magyar munkaerőpiac szempontjából, hogy már nemcsak a nyugati országok, de a keleti szomszédunk is bírhat elszívó hatással az átlagos bért tekintve.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.