2018. április 24. 08:00

Az egykori kaszinó helyén rendezvényközpont lesz.

Az Ybl Budai Kreatív Ház munkálatai a befejező szakaszhoz érkeztek, az átadás-átvétel folyamatban van, így májusban a házat átadjuk a nagyközönségnek – tájékoztatta az mfor-t a Pallas Athéné Alapítványok menedzselésére létrehozott Optima Befektetési Zrt. Az átadásra tudomásunk szerint valamivel később kerül sor, mint tervezték, aminek egyik oka az építőipari szakemberhiány.

Még folynak a munkálatok az Ybl Budai Kreatív Háznál Még folynak a munkálatok az Ybl Budai Kreatív Háznál

A beruházás végső költségéről az épület átadását követően tudunk tájékoztatást adni – közölték továbbá.

Az épület része annak az ingatlanvagyonnak, amelyek az elmúlt években kerültek az alapítványok birtokába. A portfolióba tartoznak még a Várban található ingatlanok, a pesti oldalon pedig üzleti hasznosítási céllal vásárolt területek, például a Váci út mentén.

A korábban Ybl Vízházként ismert épület 1875-ben épült és 1905-ig ipari létesítményként, gépházként működött. Ezt követően kávéház működött benne, kulturális programoknak, találkozóknak adott otthont – tájékoztatott a cég.

A második világháború során, 1944-45-ben az épület komoly sérüléseket szenvedett, de renoválása nem történt meg. Később, 1992-ben részleges felújítást végeztek az épületen, melyet követően 15 éven át kaszinóként működött. Miután azt bezárták, az egykori Vízház üresen, kihasználatlanul állt.

A közel 150 éves épület 2016-ban került a  Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába. Az épület fennállása óta most került teljes körűen felújításra. A munkálatok 2017 tavaszán kezdődtek: restaurálták a homlokzatot, kicserélték az épületgépészeti rendszert, felújították a teljes energetikai hálózatot. Új kerti lépcsőházat és díszkivilágítást kapott az épület, restaurálták a loggiát is.

A munkálatok során újabb feladatokat határoztak meg, melyek célja az volt, hogy az épület funkcióit és használhatóságát gazdagítsák. Ilyen újítás a terasz felől egy alsó bejárat megnyitása, mely közvetlen lejáratot biztosít az épület alsó termeihez, melyeket így birtokba vehetnek az ide látogatók.

A alapítványok célja, hogy a közel 150 éves fennállása alatt hosszú évtizedekig zárt épület „egy pezsgő, nyitott közösségi térré váljon, ahol kortárs kiállítások, színes rendezvények, kávézó és terasz várják majd a közönséget”.  

Folyamatban van egy másik jelentős beruházás is, mégpedig a Széll Kálmán téren. A Buda Palota (korábban Postapalota) építési munkálatainak különlegessége egy gyalogos átjáró lesz az épület és a tér között. Ennek oka, hogy a Széll Kálmán téren található M2-es metrókijárat és a Krisztina krt. felszíne között 1 méteres a szintkülönbség. Az átjáró megépítésével a beruházó a gyalogosok kényelmét kívánja szolgálni. Ennek érdekében a gyalogos átjáró megvalósításának tervei elkészültek, jelenleg a szakhatóságokkal történő egyeztetések folynak.

A Buda Palota végső költségeiről – hasonlóan az Ybl Budai Kreatív Házhoz - a beruházás befejezését követően ad tájékoztatást az Optima Befektetési Zrt.

 


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.