TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
MTI

0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az ötödik hónapban.

Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az áprilisi 7,8 százalékos növekedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 3,8 százalékra gyorsult az előző havi 2,9 százalékról - jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,9 százalékkal emelkedett.

Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a nyers és a kiigazított adatok között az eltérést az okozza, hogy idén májusban egy munkanappal kevesebb volt, mint tavaly. Az idei viszonylag alacsony növekedési arányban bázishatás is közrejátszott, miután tavaly májusban kiemelkedő, 9,1 százalékos volt a növekedés - mutatott rá.Kiemelte: a meghatározó súlyú ágazatok közül az élelmiszeriparban és az elektronikai iparban nőtt a termelés, míg a járműiparban kismértékben csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A közepes súlyú ágazatok között jelentős növekedés volt a gumi, műanyag és nem fém ásványi termékek gyártásában, a fémalapanyag és fémfeldolgozásban, és a vegyianyag-termékek gyártásában - ismertette.

A munkanappal kiigazított adatokat nézve az elmúlt 12 hónap mindegyikében nőtt a termelés, azonban az idén májusihoz hasonlóan a legkisebb, 0,4 százalékos tavaly júliusban volt a bővülés. A legerőteljesebben, 8,1 százalékkal tavaly októberben nőtt az ipari termelés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.