<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Áprilisban 32,7 milliárd forintos adósságot húztak a kórházak maguk után, a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint májusban pedig már 41,8 milliárd forintot. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára áprilisban azt mondta, hogy ilyenkor az intézményeknek már gazdálkodási nehézségei vannak.

2021. május 31-én a Magyar Államkincstár legfrissebb számai szerint  az egészségügyi intézmények adóssága 48,3 milliárd forint lett, ami az április 30-i állapothoz képest 9,4 milliárddal nőtt.

A Magyar Kórházszövetség napokban, történetében először zárt ajtók mögött lezajlott kongresszusa után kiadott állásfoglalásában ez áll:

„Át kell gondolni, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy ne termelődjenek újra a kórházak adósságai. Ennek érdekében minél hamarabb valós költségvetésen alapuló, az intézmények szakmai munkájának eredményét figyelembe vevő teljesítményalapú finanszírozásra kell átállni”.

Májusban is a nyíregyházi kórháznak lett a legnagyobb adóssága. Fotó: MTIMájusban is a nyíregyházi kórháznak lett a legnagyobb adóssága. Fotó: MTI

 

Hogy ez pontosan milyen időpontban fog megtörténni, még nem lehet tudni, csak azt, hogy januárban 19,4 milliárd, februárban 22,8 milliárd, márciusban 29,1 milliárd, áprilisban pedig már 32,7 milliárd forint adóssággal rendelkeztek a kórházak, ez a hátralék duzzadt május végére 41,8 milliárdra

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 1 milliárd államháztartáson belüli tartozás – 48 milliárd.

A tartozásállományból 41,8 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 41,8 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,2 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 41,6 milliárd forint, amelyből 0,7 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Legnagyobb, több, mint 1 milliárdos kórházi adóssággal rendelkező egészségügyi intézmények 2021. május 31-én:

 1. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház: 2,183 milliárd forint
 2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,930 milliárd forint
 3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,564 milliárd forint
 4. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház: 1,459 milliárd forint
 5. Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet: 1,397 milliárd forint
 6. Békés Megyei Központi Kórház: 1,185 milliárd forint
 7. Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet: 1,270 milliárd forint
 8. Szent Borbála Kórház: 1,178 milliárd forint

Legkisebb adóssággal rendelkező egészségügyi intézmények 2021. május 31-én (Nullszaldós a múlt hónapban még volt, most nincs):

 1. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Állami Szívkórház, Balatonfüred, Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet: 1-1-1 millió forint
 2. Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet: 2 millió forint
 3. Tüdőgyógyintézet, Törökbálint, Felső-Szabolcsi Kórház: 5 millió forint
 4. Parádfürdői Állami Kórház: 8 millió forint
 5. Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 12 millió forint

„Bár még pár hónapnyira lehetnek a kórházak az összesített 40 milliárd forint körüli tartozásállománytól, de akkor már gazdálkodási nehézségek észlelhetők az intézményeknél” – nyilatkozta még áprilisban Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Akkor még ő sem gondolta, milyen hamar átlépik az egészségügyi intézmények a 40 milliárd forintos össz-addóságot.

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.