2018. március 7. 11:12
mfor.hu

Februárban tovább halmozódott a költségvetés hiánya, legutóbb 2011-ben állt ennyire cefetül a büdzsé.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közlése szerint az év első két hónapjában 526, milliárd forintos hiány halmozódott fel az államháztartás központi alrendszerében. Ennél rosszabbul február végén 2011-ben állt a költségvetés, akkor két hónap alatt 559 milliárdos mínusz halmozódott fel.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 599,5 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,1 milliárd forintos többletet értek el. A januári 192,8 milliárd forintos hiány után a második hónapban 333,8 milliárd forintos deficitet halmozott fel a büdzsé.

A tárca tájékoztatása szerint az idei uniós kifizetések 492,0 milliárd forintban teljesültek szemben 2017 első két hónapjának 153,3 milliárd forintjával. 2018. február végéig a költségvetésbe azonban mindössze 17,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett.

Továbbá január 1-től a megbízható adózóknak a korábbi 45 nap helyett már 30 napon belül a számlájukra utalja az adóhatóság a visszaigényelt áfát. Ez 200 milliárd forintos többletkiadást eredményezett az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Tavaly január-februárhoz viszonyítva lényegesen növekedtek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó különféle bevételek: például a személyi jövedelemadónál úgy látunk 17 százalékkal magasabb teljesülést, hogy változatlanul az EU egyik legalacsonyabb, 15 százalékos kulcsával adózunk. Ez a kedvező makrogazdasági folyamatoknak, valamint a meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A dolgozók februárban kapták készhez először a 2016. novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a közszféra célzott ágazati béremelései okán az idei évtől magasabb fizetéseket. Ezáltal egyrészt több pénz marad a magyar családoknál, ami érdemben támogatja a fogyasztás bővülését, valamint a munkáltatói adócsökkentések (társasági adó, szociális hozzájárulási adó) és beruházásösztönző lépések nyomán érdemben javul a hazai gazdaság versenyképessége. A fentiek alapján a kormány idei évre továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél teljesítésével számol.