<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A növekedés.hu portálon megjelent írásában a jegybankelnök úgy vélte, felgyorsulhatnak a pénzügyi innovációk, amelyekkel kapcsolatban érzékeltette, e tekintetben Magyarország továbbra is az élmezőnyben maradhat.

Matolcsy György cikke szerint arra számít, hogy a világ négy nagy régiója – Amerika, Európa, Ázsia és India – saját digitális világpénzeket hoz majd létre. Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép, az államok újratárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel. Az államok digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

A jegybankelnök szerint a pénzhez való hozzáférés a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szupergyors, biztonságos és általános lesz. Hibrid pénzügyi rendszerek jöhetnek létre, amelyben a jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában.

Alapjövedelem helyett Matolcsy György a versenyképességet választó országokban inkább azt képzeli el, ha egy úgynevezett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. Indoklása szerint „nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek”.

Matolcsy György azzal számol, hogy az országok kettéválnak a pénzügyi rendszer forradalma terén. Az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában.

Magyarországot vélhetően az első csoportba sorolja az MNB első embere. Legalábbis erre lehet következtetni írása azon részéből, miszerint „Magyarország az EU tagállamai között élen jár a pénzrendszer megújításában. Sőt, bár jelentős lemaradással indultunk 2010-ben, de mára a globális pénzügyi rendszer egyik vezető reformátorai lettünk és felzárkózóban vagyunk a szingapúri, kínai és dél-koreai pénzügyi forradalmakhoz. Nyugaton, ezen belül Európában a legkeletibb pénzügyi megújítókká váltunk”.

A pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén – helyezi kilátásba Matolcsy György.