TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A növekedés.hu portálon megjelent írásában a jegybankelnök úgy vélte, felgyorsulhatnak a pénzügyi innovációk, amelyekkel kapcsolatban érzékeltette, e tekintetben Magyarország továbbra is az élmezőnyben maradhat.

Matolcsy György cikke szerint arra számít, hogy a világ négy nagy régiója – Amerika, Európa, Ázsia és India – saját digitális világpénzeket hoz majd létre. Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép, az államok újratárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel. Az államok digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

A jegybankelnök szerint a pénzhez való hozzáférés a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szupergyors, biztonságos és általános lesz. Hibrid pénzügyi rendszerek jöhetnek létre, amelyben a jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában.

Alapjövedelem helyett Matolcsy György a versenyképességet választó országokban inkább azt képzeli el, ha egy úgynevezett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. Indoklása szerint „nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek”.

Matolcsy György azzal számol, hogy az országok kettéválnak a pénzügyi rendszer forradalma terén. Az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában.

Magyarországot vélhetően az első csoportba sorolja az MNB első embere. Legalábbis erre lehet következtetni írása azon részéből, miszerint „Magyarország az EU tagállamai között élen jár a pénzrendszer megújításában. Sőt, bár jelentős lemaradással indultunk 2010-ben, de mára a globális pénzügyi rendszer egyik vezető reformátorai lettünk és felzárkózóban vagyunk a szingapúri, kínai és dél-koreai pénzügyi forradalmakhoz. Nyugaton, ezen belül Európában a legkeletibb pénzügyi megújítókká váltunk”.

A pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén – helyezi kilátásba Matolcsy György.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.