3p

A jegybank elnöke könyvének bemutatóján beszélt a felzárkózásról, reformokról, és jó célokról.

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, a gyógyítási ipar és az élelmiszeripar. Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni

- fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében, amelyről a Növekedés.hu számolt be.

Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett - Demján Sándor szavaival élve - egy elvesztegetett évtized. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk

- fogalmazott.

Matolcsy György. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György. Fotó: MTI/Soós Lajos

A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk - fogalmazott az elnök, aki hozzátette,

jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség.

Megfogható célokra van szükség

A korábbi közös célok között említette 1990 után a Nyugathoz tartozást, majd a nyugati életszínvonal elérését, később a felzárkózás lett az újabb cél. 2010-ben pedig az egymillió munkahely és a munkaerőpiaci fordulat vált közös célkitűzéssé.

Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüljünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető

- tette hozzá.

Mint mondta, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot. A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek. Továbbá Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni.

Bátor reformok

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez.Hozzátéve, hogyha "nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára."

Kiemelte, hogy a mennyiségi fejlődésről a minőségi fejlődésre kell áttérni, mindenben minőséget kell teremteni. Végül egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

(Növekedés.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!