2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank fideszes felügyelőbizottsága a mostaninál nagyobb beleszólást kaphat a jegybank működésébe, és ellenőrzési jogkört gyakorolhatna a Pallas Athéné alapítvány és cégcsoportja fölött. Az EKB szerint ugyanakkor az MNB függetlenségét biztosítani kell.

A közelmúltban a Pénzügyminisztérium kezdeményezte a jegybanktörvény módosítását az Európai Központi Bank (EKB) módosítási tervezethez kiadott véleménye szerint. A módosítás kiterjedne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóságnak feladataira, illetve az MNB felügyelőbizottságának jogköreire, írja a hvg.hu.

A bevezetni tervezett egyik új szabály szerint a felügyelőbizottság, illetve a felügyelőbizottság felhívására az MNB belső ellenőrzési szervezete jogosult ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, az MNB által létrehozott alapítvány, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaság gazdálkodását.

Matolcsy György körmére nézne Varga Mihály.  Fotó: Facebook
Matolcsy György körmére nézne Varga Mihály. Fotó: Facebook

A jegybank felügyelőbizottsága hat tagból áll, ők szinte kizárólag Varga Mihály pénzügyminiszter és a Fidesz emberei. Tehát a testület hatáskörének bővülése a kormány/párt MNB fölötti hatáskörének szélesedését jelentené.

A hatályos szabályok szerint ugyanakkor a felügyelőbizottság nem ellenőrizheti a jegybank alapvető és egyéb feladataival kapcsolatos működését, se az ezekhez kapcsolódó cégeit. Ennek egyértelműsítésére az EKB a tervezet szövegének pontosítását kérte.

A felügyelőbizottság ellenőrizhetné viszont a jegybank közvetlen tulajdonában álló mindenféle egyéb céget, illetve a jegybank Pallas Athéné alapítványát és annak cégeit.

A Pallas Athéné-birodalom Matolcsy György "botrányoktól nem mentes, jegybanki, s így állami forrásból megvalósított szerelemprojektje, kedvenc játékszere". Efölött nyerne ellenőrzést a felügyelőbizottság – vagyis a kormány/párt a lap szerint.

Az EKB arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB függetlenségét biztosítani kell, a felügyelőbizottság jogköreinek bővülése ezt nem fenyegetheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!