<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az idei inflációs prognózisukat nem javították, miközben már azt sem zárják ki, hogy nem lesz gazdasági növekedés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkészítette a friss inflációs jelentését, amelyet azonban teljes egészében majd csütörtökön ismertet. Szokás szerint azonban két fő mutatóra vonatkozó prognózisról már most lerántották a leplet. Eszerint

  • az éves átlagos inflációt 15-19,5 százalék közé várják
  • a GDP növekedését pedig 0-1,5 százalék közé.

Ez azt jelenti, hogy az inflációra most hajszálra ugyanakkora prognózist adott az MNB, mint három hónappal ezelőtt, a nagyfokú bizonytalanságot jelzi a 4,5 százalékpontos sáv. Csak a sáv alsó szélében van összhang a jegybank és a kormány között, az Orbán-kabinet ugyanis azt idei költségvetést 15 százalékos pénzromlást feltételezve állította össze.

Alig változott Matolcsy Györgyék prognózisa. Fotó: YouTube
Alig változott Matolcsy Györgyék prognózisa. Fotó: YouTube

A gazdasági növekedési lehetőségek megítélésében is van árnyalatnyi különbség. A kormány 1,5 százalékos GDP-bővülésre lő, amelyet az MNB sem tart kizártnak, ugyanakkor a stagnálást sem, ami valamelyest rosszabb a tavaly decemberi prognózisuknál, amikor még 0,5-1,5 százalék közé becsülték a hazai gazdasági növekedés dinamikáját, míg most 0-1,5 százalékosra.

Ami a távolabbi éveket illeti, az MNB 2024-re rontotta az inflációs előrejelzésének sávját 2,3-4,5 százalékról 3-5 százalékra, a 2025-ös 2,5-3,5 százalékos prognózisához viszont nem nyúlt hozzá.

Nem változtak a gazdasági növekedésre vonatkozó három hónappal ezelőtti jegybanki előrejelzések, ezek szerint 2024-ben 3,5-4,5, 2025-ben 3-4 százalékos GDP-bővülésre számít az MNB.