2p

Az idei inflációs prognózisukat nem javították, miközben már azt sem zárják ki, hogy nem lesz gazdasági növekedés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkészítette a friss inflációs jelentését, amelyet azonban teljes egészében majd csütörtökön ismertet. Szokás szerint azonban két fő mutatóra vonatkozó prognózisról már most lerántották a leplet. Eszerint

  • az éves átlagos inflációt 15-19,5 százalék közé várják
  • a GDP növekedését pedig 0-1,5 százalék közé.

Ez azt jelenti, hogy az inflációra most hajszálra ugyanakkora prognózist adott az MNB, mint három hónappal ezelőtt, a nagyfokú bizonytalanságot jelzi a 4,5 százalékpontos sáv. Csak a sáv alsó szélében van összhang a jegybank és a kormány között, az Orbán-kabinet ugyanis azt idei költségvetést 15 százalékos pénzromlást feltételezve állította össze.

Alig változott Matolcsy Györgyék prognózisa. Fotó: YouTube
Alig változott Matolcsy Györgyék prognózisa. Fotó: YouTube

A gazdasági növekedési lehetőségek megítélésében is van árnyalatnyi különbség. A kormány 1,5 százalékos GDP-bővülésre lő, amelyet az MNB sem tart kizártnak, ugyanakkor a stagnálást sem, ami valamelyest rosszabb a tavaly decemberi prognózisuknál, amikor még 0,5-1,5 százalék közé becsülték a hazai gazdasági növekedés dinamikáját, míg most 0-1,5 százalékosra.

Ami a távolabbi éveket illeti, az MNB 2024-re rontotta az inflációs előrejelzésének sávját 2,3-4,5 százalékról 3-5 százalékra, a 2025-ös 2,5-3,5 százalékos prognózisához viszont nem nyúlt hozzá.

Nem változtak a gazdasági növekedésre vonatkozó három hónappal ezelőtti jegybanki előrejelzések, ezek szerint 2024-ben 3,5-4,5, 2025-ben 3-4 százalékos GDP-bővülésre számít az MNB.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!