2018. április 12. 10:07
mfor.hu

Év elején egyszer negyedmilliárdot már elment arra, hogy tényleg mindent megtudjanak az idős magyarokról.

Február elején 249,9 millió forintos szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató párosával az "Időskutatás 2018"-projekt lebonyolítása érdekében. A pénz kevésnek bizonyul, hiszen újabb, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében 196,8 millió forintra szerződtek a cél érdekében - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az eljáráson a múltkorihoz hasonlóan egyedül pályázott a kormány kedvenc kutatócége. A lebonyolítás teljesen racionális, hiszen az alapkutatást is a Századvég végezte, logikátlan lenne a most megrendelt kiegészítő szolgáltatásokat mással elvégeztetni. Ráadásul az újabb megrendelésre számított is az ajánlatkérő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A megjelent dokumentum szerint "a Magyar Kormány működésével összefüggésben felmerülhetnek olyan előre pontosan nem definiálható, de mégis előre látható folyamatok, amelyek további szakpolitikai támogatást tesznek szükségessé, illetőleg amelyek sajátos műszaki jellemzőik miatt és/vagy mennyiségi szempontból nem illeszthetőek be az alapprojektbe."

A kép illusztráció A kép illusztráció

Bár számítottak arra, hogy szükség lesz kiegészítő szolgáltatások megrendelésére, némiképp érthetetlenné teszi a dolgot a magyarázat, miszerint

ezek "megvalósulása nélkül az alapprojekt maradéktalanul nem tudna érvényesülni, és a Magyar Kormány nem kapná meg a szükséges szakpolitikai támogatást a tevékenységéhez".

A kérdés költői: ha a kiegészítő szolgáltatások nélkül a kormány nem kapná meg a szükséges szakpolitikai támogatást, miért nem egy füst alatt rendelték meg az alapprojektet és a kiegészítő szolgáltatásokat is?

Az elemzőcégeknek az eredményeket és összefüggéseket táblázatos formában kell összefoglalni, készíteniük kell 12 darab, legalább 20 oldalas írásos tematikus összefoglalót (a kutatásnak 12 témacsoportot kell vizsgálnia), illetve 1 darab legalább 50 oldalas összefoglalót, mely szintetizálja a kutatás eredményeit.