3p

Egy hónap alatt 71 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő cash, így az október végén már megközelítette a 7130 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

Brutális – így jellemezte kereken egy hónapja Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója, Csányi Sándor banki elnök-vezérigazgató fia a hazai készpénzállomány növekedését a portfolio.hu-nak adott interjújában. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy az idei év első kilenc hónapjában 400 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő cash, mely következtében az szeptember végén átlépte a lélektaninak számító 7 ezer milliárd forintos határt.

Csak egyre nő. Fotó: MTI
Csak egyre nő. Fotó: MTI

A koronavírus-járvány ellenére, amelynek pont az ellenkező hatást kellett volna kiváltania – gondolhatnánk. Hiszen különösen március közepétől május közepéig sokan az otthonukba szorultak, emiatt a fizetéseiket egyre nagyobb arányban bonyolították elektronikusan, bankkártyával, mobillal vagy átutalással, már csak egészségügyi célzatú elővigyázatosságból.

Mégis nőttön nőtt a készpénzállomány. E tendencia megállítására szorgalmazott Csányi Péter azonnali lépéseket. Intézkedési terv helyett azonban az MNB egy közleménnyel válaszolt. Abban azt írták, „a jegybank fontosnak tartja tájékoztatni az OTP vezetését a hazai készpénzállományra, és fizetési szokásokra vonatkozó, legfontosabb tényeken alapuló álláspontjáról, amelyek rávilágítanak, hogy nincs szükség a készpénzállományt érintő beavatkozásra.”

Álláspontjukat azzal támasztották alá, hogy bár 2020 márciusában, a járványügyi veszélyhelyzet elrendelését követően a készpénzállomány átmenetileg 250 milliárd forinttal növekedett, azt követően, áprilisban és májusban az MNB szerint gyorsan korrigálódott. Nyáron pedig a cash-kereslet normalizálódott, kis mértékben a megelőző évek átlaga alatt maradt. S a nemzetközi összehasonlításban sem tekinthető magasnak a hazai készpénzkészlet mintegy 6,2 százalékos első nyolc havi gyarapodásának aránya – ugyanez a mutató csak Csehországban alacsonyabb, 5,9 százalékos, Lengyelországban viszont 26,2, az eurózónában 7, az Egyesült Államokban közel 12 százalékos mértékű volt az emelkedés. 

Az MNB érvelésének talán legérdekesebb – és eddig a nyilvánosság előtt kevésbé ismertté vált – pontja, hogy a készpénzállománynak csak kisebb, mintegy harmadát kitevő része szolgál a hétköznapi vásárlások alkalmával tranzakciós célokat, a nagyobbik hányada egyértelműen megtakarítási, felhalmozási keresletet elégít ki. Ebből ugyanis az következik, hogy a készpénzállomány csak papíron ilyen magas, miután annak csak a kisebbik része van kint valójában a „piacon”. 

Ezt figyelembe véve érdemes nézni a jegybank ma publikált adatát, miszerint októberben további 71 milliárd forintnyi készpénz került a forgalomba, így az október végén már megközelítette a 7130 milliárdot.

A 2018. október és 2020. október közötti készpénzállomány-változások összetétele (milliárd forint). Forrás: MNB

A jegybank egyébként az egy hónappal ezelőtti közleményében arra is rámutatott, hogy bár nominálisan valóban nő a készpénzállomány, a dinamika 2018 óta érezhetően lassul. S ha minden igaz, akkor 2021. január 1-jétől további fékeződésre kerülhet sor. A jövő év elejétől lép hatályba ugyanis az a rendelkezés, miszerint az online kasszával rendelkező kereskedőknek legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget kell biztosítaniuk. Kérdés, mi lesz a magyarázat, ha esetleg azt követően is tovább emelkedik a készpénzállomány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!