1p

Elképesztő ábrára bukkantunk a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) oldalán.

Az OECD 34 tagállamában Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya: 100 ezer lakosra vetítve 279 elhalálozás jutott 2016-ban, ami kiugróan a legmagasabb érték. Abban hogy Magyarországon ilyen magas a halálozási arány, nagyban szerepe lehet annak, hogy a rosszindulatú daganatot késve, akkor ismerik fel, amikor már csökken a gyógyulás esélye. Ráadásul a lakosság sem törődik túl sokat az egészségével, a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel sem élnek tömegesen.

A rossz halálozási arány azonban nem tűnik magyar-specifikus tényezőnek, nagyjából az egész régiónk hasonló nehézségekkel küzd.

Előttünk a rangsorban ugyanis Szlovákia áll 259, Szlovénia és Lengyelország áll 243 halálesettel. Csehországban csak egy fokkal jobb az adat, ott 100 ezer lakosra 220 rákos megbetegedés miatti haláleset jut.

A rák Mexikóban szedi a legkevesebb áldozatot, itt 115 eset jut 100 ezer lakosra, míg Törökországban és Brazíliában egyaránt 161-161.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!