3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Három év alatt mindössze a vizsgált katázók 2,8 ezrelékénél állapította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy szerződésük valójában színlelt munkaszerződés. Holott az adóhatóság intenzívebben ellenőrizte az ezt az adónemet választó adózókat akkor, amikor megugrott a számuk.

Három év alatt 5013 vizsgált kifizetőnél 50 620 kisadózó partnert vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a feltárt visszaélések száma azonban mindössze 141 – derül ki az adóhivatalnak az Átlátszó 2020. január és 2022. július közti időszakra vonatkozó közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Lapunk korábban ugyancsak a NAV-tól igénylelt közérdekű adatigénylés keretében már kiderítette, hamis volt az a kormányzati narratíva, mely szerint tömegesen éltek volna vissza a kisadózó vállalkozások a Fidesz-kormány által bevezetett, „söralátét” jellegű, kedvező adózási móddal. Bár lapunk is évekre lebontva kérte a vizsgált katások számát, illetve a megállapított adókülönbözetet, az adatokat kilenc évre ömlesztve kaptuk meg.

Az Átlátszó adatigénylésére adott választ összevetve a katások számát tartalmazó nyilvános adatokkal, az olvasható, ki, hogy 2020-ban a katás vállalkozások 5, 2021-ben pedig 2,8 százalékát ellenőrizte az adóhatóság. (Arról egyelőre nincs adat, hogy a régi kata 2022. augusztusi eltörléséig hányan tartoztak ebbe az adózói körbe – a szerk.). Korábban már feltártuk, a kedvező adónem eltörlésééig eltelt kilenc és háromnegyed év alatt átlagosan a katázók 2,5 százaléka esett át adónem-ellenőrzésen, vagyis ebből az következik, hogy az adóhatóság nagyobb intenzitással ellenőrizte a katázókat akkor, amikor megugrott a számuk.

A tényfeltáró portál azt írja, a 2017-es, 2018-as és 2019-es év adatait a NAV nem küldte meg. Ezen kívül azonban

  • 2020-ban 1612 kifizető 21 370 katás partnerénél 19,
  • 2021-ben 2276 kifizető 16 368 katás partnerénél 90,
  • 2022. július 20-ig pedig 1125 kifizető 12 882 katás partnerénél 32

alkalommal tártak fel visszaélést, ami a vizsgált kisadózóknak rendre 0,8, majd 5,4, valamint 2,5 ezreléke, három év alatt pedig összesen 2,8 ezrelék! Vagyis ezek a számok is bizonyítják,

nem igaz, hogy a katások tömeges adócsalók lettek volna.

Lapunk korábban arra is rámutatott, egy kisadózót érintő adóhatósági vizsgálat során megfordult a bizonyítási kényszer, azaz a kisadózónak kellett bizonyítania azt, hogy jogszerűen alkalmazza a kedvező adózási módot, a katás szerződés nem színlelt munkaszerződést rejt.

Az Átlátszónak küldött adatok megerősítik lapunk korábbi következtetését, mely szerint

„az adóhatósági megállapítások elenyésző mértéke azonban azt mutatja, hiába volt a fordított bizonyítási kényszer, az adózók a legtöbb esetben be tudták bizonyítani a revizoroknak, hogy jogszerűen éltek a katás jogviszonnyal.”

Három év alatt több tízezer katást ellenőriztek, de kevés visszaélést találtak. Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Facebook
Három év alatt több tízezer katást ellenőriztek, de kevés visszaélést találtak. Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Facebook

Az Átlátszó megjegyzi, a kedvező kata 2022. augusztus 31-i felszámolása után szeptemberben (az augusztusi kötelezettséget teljesítve) még 18,7 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adónemből, míg októberben ez az összeg 9,4, novemberre pedig 7,3 milliárd forintra apadt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!