Miután a hét elején óriási port kavart az a rendelet, ami kimondta, hogy a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti - olyan irreális helyzetet teremtve ezzel, hogy például a balatoni lángossütéshez is előfeltétel lett a szakács végzettség - az új szabályozásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium azonnal közölte is, hogy akkor módosít a szövegen. Ez meg is történt, és a kedd esti Magyar Közlönyben ki is hirdették a módosításokat.
Eszerint mégsem kell külön
- Édességkészítő (Csokoládétermék gyártó, Keksz- és ostyagyártó)
- Pék-cukrász (Süteménykészítő)
- Sütő- és cukrászipari technikus
- Cukrász (Cukrászsegéd)
- Cukrász szaktechnikus
- Diétás cukrász
szakma vagy
- Édesipari termékgyártó
- Mézeskalács-készítő
- Pék
- Cukrász
képesítés ahhoz, hogy a dolgozók cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot készítsenek.
Szintén mégsem kell
- Szakács (Szakácssegéd)
- Szakács szaktechnikus
- Diétás szakács
- Vendégtéri szaktechnikus
szakma vagy
- Szakács
- Vendéglátás-szervező, vendéglős
képesítés ahhoz, hogy a dolgozók meleg és hideg ételeket, italokat készítsenek.
És külön kitértek a talponállók, balatoni büfék slágertermékeire, mert a módosítóval a büfétermékek, vagyis
- grillezett húsok,
- frissen sültek,
- sült és főtt kolbász,
- hurka,
- virsli,
- füstölt vagy sült hal,
- lángos-, palacsintafélék,
- meleg és hideg szendvicsfélék,
- valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek,
- valamint az italok
elkészítését és felszolgálását is mentesítették a szakképesítési követelmény alól.