4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Rengeteg meglepetést tartogatnak azok a törvénymódosítási javaslatok, melyeket Csák János kulturális és innovációs miniszter terjesztett be november 14-én. A legrelevánsabb érdekesség, hogy a ZalaZone Zrt. a Széchenyi Egyetemhez kerül, az ózdi Digitális Erőművet a vadonatúj Magyar Kultúráért Alapítvány kapja meg, egy főiskolát pedig egyetemmé neveztek át.

„Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításai” között mazsolázgatva elég érdekes változások várhatóak. Ahogy a november 14-én beadott törvényjavaslat indoklásában írják, az indítványok az innováció jegyében születtek, többek között azért, hogy 2030-ra legyen egy olyan egyetemünk, amely a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye között lesz, ezért támogatja Nobel-díjas kutatónk, Krausz Ferenc kutatásainak a Semmelweis Egyetemmel való összekapcsolását is.

Tehát többek között a következő változások várhatóak:

  • A győri Széchenyi Egyetemért Alapítvány céljai megvalósítása érdekében nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, tulajdonátruházás formájában, tőkeemelés céljából megkapja a ZalaZONE Zrt.-t, de egy egervári ingatlan is ingyen hozzájuk kerül.

Pusztán tőkeemelés céljából. Fotó: Facebook
Pusztán tőkeemelés céljából. Fotó: Facebook

  • A szintén modellváltó Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány a Budapest belterület 31905/11 helyrajzi számú ingatlant (magát a főiskola épületét) és az ingatlanon folyamatban lévő beruházás során beszerzésre kerülő ingóságokat kapja meg a fejlesztések megvalósulását követően.
  • Létrejön a Magyar Kultúráért Alapítvány, amely a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-vel együtt vagyonjuttatásként megkapja az Ózdon álló Digitális Erőművet és a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot. Mivel az új alapítvány a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogutódja, ezzel egyidőben közfeladatai ellátásához annak ingatlanjai, állami tulajdonú ingóságai és egyéb javai is az alapítvány tulajdonába kerülnek.
  • A Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványról, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány és a Semmelweis Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi XX. törvény is kiegészül: meghatározott állami tulajdonban álló részesedéseket, azaz üzletrészeket adnak ingyenesen az Alapítvány tulajdonába, nevezetesen 100 százalékban idekerül a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft.

Ezen túlmenően a javaslat arra is kitér, hogy annak érdekében, hogy 2030-ra 9000-re emelkedjen az 1 millió főre jutó kutató fejlesztők száma, és megduplázódjanak a szabadalmak, a kormány erősíteni akarja a kooperatív doktori képzéseket, továbbá az egyetemek hatáskörébe utalja - a megfelelő finanszírozási keretet biztosítva - az Új Nemzeti Kiválósági Program és kooperatív doktori program lebonyolítását.

  • Az is újdonság lesz, hogy a felsőoktatási intézmények önköltséges részismereti képzés céljából újabb képzési jogviszonyt is létesíthetnek majd a hallgatókkal, s ezekről a részismereti képzések eredményéről úgynevezett "mikrotanúsítványt" állíthatnak majd ki. Sőt, a technikumi képzésben résztvevők az utolsó évükben előzetes hallgatói jogviszonyt létesíthetnek felsőoktatási intézményekkel.
  • Egy új egyetem is létrejött, ugyanis a Sárospataki Református Teológiai Akadémia eleget tett az alkalmazott tudományok egyetemévé válás törvényi feltételeinek, így 2024. február 1-jétől Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven működik tovább.
  • A Magyar Kutatási Hálózatot HUN-REN-re módosítják, melyet ezentúl már nem főtitkár, hanem vezérigazgató irányít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!