<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

És a Fudannal foglalkozó alapítványt is létrehozták, az új kormánygyakorlatnak megfelelően közpénzrejtő-közpénztranszformáló alapítványként.

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlöny két fontos rendelkezést tartalmaz a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem, illetve az egyetem kedvéért nagy erőkkel elsorvasztott Diákváros témájában. Az egyik az, hogy

közérdekű vagyonkezelő alapítványként megalapították a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt.

Tehát ami pénzt, vagyont ebbe bepakol a kormány, az onnantól fogva nem közpénz, közvagyon többé - hasonlóan az elmúlt hónapok során létrehozott megannyi közvagyon-rejtő alapítványhoz. És miután elrendezték, hogy a kínai egyetem létrehozását segítő alapítvány ilyen, első juttatásként meg is kapta a Nagyvásártelepet.

A Fudan Egyetem és a kormány ellen tüntetők az Andrássy úton, június 5-én.  (fotó: MTI)A Fudan Egyetem és a kormány ellen tüntetők az Andrássy úton, június 5-én. (fotó: MTI)

A 26 hektáros terület átadásáról még májusban nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt - ezt június közepén a parlament meg is szavazta, most pedig már el is van rendelve tehát. Egészen pontosan ezek a területek hulltak az alapítvány ölébe:

Forrás: Magyar KözlönyForrás: Magyar Közlöny

A rendelet szerint egyébként az alapítvány létesítése során az állam képviseletében a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében Kásler Miklós emberminiszter/oktatásért felelős miniszter jár el.

Kihúzták a Diákvárost a fejlesztési program címéből

Mint ismert, Csepel északi részén eredetileg egy a kispénzű magyar diákok lakhatási problémáit megoldó kampusz/kollégiumtömeg épült volna, mindenféle elérhető, nyitott, modern és zöld földi jóval. Ezt a koncepciót rúgta fel a magyar kormány azzal, hogy a Diákvárosnak szánt terület egy részére inkább a Kínai Kommunista Párt egyetemét telepítette volna, aztán csakhamar kiderült, hogy nem a terület "egy", hanem a terület "nagyobb" részéről van szó. Tehát a fizetős (jó drága, a magyar hallgatók javának elérhetetlen) Fudan kapja az eredetileg a Diákvárosnak szánt terep java részét, a Diákváros pedig mintegy megtűrt elemmé silányulva zsúfolódik majd a terep egy sarkába. Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén a fudanossal együtt nyújtotta be, és ugyanakkor is szavazta meg a parlament, amikor a fudanosat.

A rendelet ki is jelölte, mit kap a Diákváros, ezt:

Forrás: Magyar KözlönyForrás: Magyar Közlöny

Az ingatlanokon az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. gyakorolja, ebben az államot megillető társasági részesedés felett a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében oktatásért felelős miniszter - Kásler Miklós - gyakorolja.

A Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Facebook-oldala)A Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Facebook-oldala)

Arról, hogy a Fudan-telek tényleg menet közben nőtt ekkorára, itt írtunk bővebben.

A magyar helyett a kínai érdekek felé történt hangsúlyeltolódás abból is kiolvasható, hogy a közlöny ezen bejegyzése arról is rendelkezik, hogy a Budapest Törvény vonatkozó részében

a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program” helyett a jövőben mindig simán csak a „Déli Városkapu Fejlesztési Program” a használatos.

Ezen felül azt is kimondja a rendelet, hogy a „diákotthoni elhelyezést biztosító, szabadidős,” szövegrész helyébe a jövőben a „szabadidős,” szöveg lép. Ez a majdan megvalósuló Új Csepeli Közpark fejlesztésére vonatkozik, ami része volt az eredeti Diákváros-koncepciónak. Itt amúgy eredetileg bmx-pályák és teniszpályák is lettek volna, de a mostani szövegmódosításokból kiolvasható, hogy teniszpályák mégsem lesznek, csak extrém bicajospályák.

A Diákvárost (már ami megmaradt belőle) a rendelet ezen felül kiemelten közérdekű beruházássá emelte, ennek értelmében azon túl, hogy a fejlesztési területet a kormány jelöli ki, a kijelölt területen építési, telekalakítási és változtatási tilalom nem alkalmazható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.