<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vonulásos tüntetés volt szombaton délután Budapest belvárosában a kormány által erőltetett Fudan Egyetem ellen és a Diákváros mellett. A demonstráció a Kossuth téren politikai nagygyűléssé nőtt. Az ITM állmtitkára hisztériakeltésnek nevezte az akciót és azt mondta, hogy az egyetem felépítéséről csak a jövő évi választások után lesz végleges döntés.

Délután a Hősök terén és az Andrássy úton gyülekezett a tömeg, majd több csoportban a belvároson át a Kossuth térre vonult. A menetben rengeteg kormányellenes plakát, tibeti, magyar és EU-s zászló tűnt fel.

A Fudan Egyetem és a kormány ellen tüntetők az Andrássy úton (fotó: MTI)A Fudan Egyetem és a kormány ellen tüntetők az Andrássy úton (fotó: MTI)

A Kossuth téren felszólaló civilek a bérlakástörvény-tervezet visszavonását és a lakhatási válság megoldására több szabadságot követeltek az önkormányzatoknak.

Beszédet mondott Baranyi Krisztina, a Diákvárosért és a Fudan Egyetem ellen küzdő ferencvárosi polgármester, aki a kormánypárti szavazóknak üzent: elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány eladósítja az országot nem csak a  kínai egyetemmel, hanem a Budapest-Belgrád vasúttal és Paks 2-vel. 

Felszólalt több civil aktivista, egyetemi szakszervezeti vezető és Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, a rendezvény főszervezője. Az esti szónok Karácsony Gergely főpolgármester volt. Felidézte a napra pontosan 32 éve történt Tienanmen téri civil ellenállást és nagyon keményen, határozottan kiállt a Diákváros mellett.

"A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes öngyilkossága" - mondta.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása elleni tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében (a választások után -  a szerk.) várható, elfogadott tervek birtokában - tette hozzá.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.