3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Eredetileg sokkal kisebb területre és a diákváros telkétől jóval északabbra tervezte a kormány a Fudan Egyetemet - derül ki a szaktárca által készített és most közölt prezentációból. Az új elképzelésben megfordult az elhelyezés és az értékesebb, Dunához közeli telekrészt adnák a kínai egyetemek. 

Pont fordítva képzelte el a kormány a Fudan Egyetem elhelyezését, mint ahogy a friss tervekben erről Palkovics László, a kormányt képviselő miniszter beszélt az elmúlt napokban, legutóbb akkor, amikor Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert egy kvázi egyeztetésre hívta. A kormany.hu-n közölt alábbi, eredeti térképen az óriási dél-pesti terület északi részén akarták elhelyezni a Fudant, a jóval nagyobb déli övezetben, a Duna partján pedig a Diákvárost.

Eredetileg a terület zsúfoltabb, északi részén lett volna a Fudan Egyetem (forrás: ITM)Eredetileg a terület zsúfoltabb, északi részén lett volna a Fudan Egyetem (forrás: ITM)

Ehhez képest a nyilvánosságra hozott anyag másik térképén már az látszik, hogy a kollégiumok az északi területen lennének, majd délebbre haladva jönnének a kulturális és egyéb funkciók, s ezután, az egykori diákvárosi telken maga a Fudan.

A kormány új verziójában helyet cserélne a Fudan a kollégiumokkal (forrás: ITM)A kormány új verziójában helyet cserélne a Fudan a kollégiumokkal (forrás: ITM)

Az anyagban végig azzal érvel a kormány, hogy már eredetileg is szerepelt az "egyetemváros" kifejezés, kvázi minden érintett tudhatta, hogy ott egyetem is lesz, nem csak kollégiumok és szabadidős, sport és konferencia létesítmények. A beruházást ellenző kerületi és fővárosi önkormányzat viszont azt mondja, hogy az elmúlt években egyetlen egyeztetésen sem hangzott el a Fudan neve és ők ragaszkodnak ahhoz, hogy egyrészt ne is épüljön oda a Fudan, másrészt a folyóhoz közeli értékes telkeken helyezzék el a szabadidős felépítményeket, az egészet hagyják meg szellősen, ne építsék túl.

A minisztériumi anyag elején közölt harmadik térképen (ami az olimpia lemondása után közvetlenül kialakult koncepciót tükrözi) ugyanakkor semmiféle utalás nincs a Fudanra, csak a Diákváros két ütemére.

Itt még nyoma sincs a Fudannak (forrás: ITM)Itt még nyoma sincs a Fudannak (forrás: ITM)

Hozzábiggyesztettek azonban egy megjegyzést, miszerint lenne majd egy egyetem, ezen kívül a 8500 férőhelyes diákvárosi kollégiumok és lesz/lenne egy Fudan campus és ott 3000 diáknak létesülne kollégiumi férőhely. 

Az eredeti mestertervben az északi részen a Fudanon kívül irodákat, lakásokat és még egy hotelt is elhelyeztek volna, valamint a kollégiumi férőhelyek egy részét. A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt azonban "ellehetetlenült" ez az elképzelés - állította a prezentáció. A diákszállás nagyobbik részét a HÉV és a Soroksári út közötti keskeny területre vitték volna. Most az derült ki, hogy vélhetően a gyorsabb építkezés kedvéért vitték délebbre a Fudant, a nagy terület ezen része ugyanis tisztán állami tulajdonú, tehát úgymond nincs beleszólása másnak abba, hogy ott mi épül.

A kormány prezentációjában eredetinek nevezett elképzelésben a kollégium és a közösségi tér 16,2 hektárt ölelt volna fel, a Fudan 17,6 hektárt kapott volna. A módosítottban a kollégium 17,6 hektáron jöhetne létre, viszont a közösségi tér átkerült a Fudanhoz, így az összesen 22,2 hektáron terülhetne el.

A Palkovics féle anyagban azt is írták, hogy a kollégiumi területek az északi részre kerülnek, a terület nagysága a jelenlegi tervezetthez képest kismértékben nő. A közösségi terület elhelyezkedése, mérete és a funkcionalitása nem változik. A Fudan Egyetem területe csökken, ill. a második lépésben a vasúti sín és a Soroksári út közötti fejlesztési területtel, alapvetően kutatóintézeti funkcióra, növelhető - fogalmazott a kormányzati előterjesztés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.