4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elkészült a Budapest Szolar Térkép a potenciális épületek tetőiről, csaknem 350 ezer helyre lehetne napelemet telepíteni.

A német kormány által is finanszírozott program keretében úgynevezett Szolar térképet készített a Fővárosi Önkormányzat a  Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel közösen, amivel a korábbiaknál sokkal pontosabban meghatározható, hogy melyik épületre érdemes napelem-rendszert telepíteni – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón Kerpel-Frónius Gábor főpolgármester-helyettes. Összesen 345 ezer objektumot azonosítottak egy komplex térinformatikai rendszer segítségével, ezek között a lakóépületek mellett ipari létesítmények és közintézmények is vannak szép számmal.

Megdobja a panel árát, ha napelemes házban van. Fotó: MTI
Megdobja a panel árát, ha napelemes házban van. Fotó: MTI

A legnagyobb potenciál a XV. kerületben van, a családi házas övezetekkel bőven megtűzdelt külső kerületek szintén jól szerepelhetnek, illetve néhányban már erős a telepítési hullám. 

„Tízmillió négyzetméter napelem telepítésével nagyon jelentősen tudnánk csökkenteni Budapest károsanyag-kibocsátását és energia-függőségét. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzat programot indított, amelynek célja a napenergia széleskörű elterjesztése és integrálása Budapest életébe” - mondta.

Budapesten egyelőre az összes áramfogyasztásnak csak töredékét, kevesebb mint 1 százalékát  adják napelemek. Ahhoz, hogy teljesülni tudjanak a Budapesti Klímastratégiában lefektetett klímacélok, nagyjából a 130-szorosára kell növelni a jelenlegi fővárosi napelem-kapacitásokat. A Budapesti Klímastratégiában a főváros vállalta, hogy 40 százalékos csökkentést ér el a főváros szén-dioxid-kibocsátásában 2030-ra.

Összesen 1500 megawatt teljesítményű azaz körülbelül tíz millió négyzetméter napelem telepítésével közel ötszázezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítanánk meg. Ez annyi, amennyi az összes budapesti lakos egy évi áramfelhasználásából a légkörbe kerül. A napelem-program eredményeképp Budapest összes CO2-kibocsátása nyolc százalékkal csökkenne.

Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője lapunknak elmondta: idén és jövőre még a kifeszített költségvetésben is biztosítanak több milliárd forintot a megtérülő energiatakarékossági beruházásokra. Napelemet ebben a szakaszban szociális intézmények, idősotthonok és néhány kulturális intézmény tetejére szerelnek fel. 

Arra a kérdésünkre, hogy a fővárosi vállalatok milyen beruházásokat végeznek, illetve fognak elvégezni, azt mondta: szinte mindegyik jelentős projektet hajtott már végre ezen a téren, a Fővárosi Csatornázási Művek például biogázt is felhasznál, de a legtöbb cég épületein már vannak napelemek és továbbiak is felkerülnek.

A Fővárosi Önkormányzatnak nincs erőforrása és hatásköre arra, hogy a városi energiaellátás és a környezetvédelem komplex problémáit önállóan megoldja. A főváros ugyanakkor szeretne szerepet vállalni a budapesti napelemes fejlesztések előmozdításában, az összes érintett: a lakosság, az áramszolgáltató, közösségi közlekedés, kerületi önkormányzatok, a finanszírozók és iparági szakértők bevonásával.

Kiss Ernő, a több mint 300 iparági vállalatot tömörítő Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke elmondta, hogy a napelemes piac soha nem látott mértékben fejlődik Magyarországon, és már egy lakossági méretű napelem esetében is kedvező megtérülési mutatók érhetők el: átlag alatti fogyasztás és árszint mellett 8-10 év, a feletti kategóriában 4-5 év.

"A megnövekedett energiaköltségek következtében százezres nagyságrendű a tagvállalatainknál az érdeklődés. Érdemes azonban az MNNSZ szakembereire türelemmel várni, mert a robbanásszerű igénynövekedés következtében gombamód szaporodnak a napelem-telepítő vállalkozások, sokszor megfelelő háttér, eszközök és referenciák nélkül" - figyelmeztetett a szakember.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!