<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Nagyjából a harmadát, mintegy 34 százalékot adtak ki 2019-ben az uniós áramelőállításban a megújulók – ez főleg víz- és szélenergiából származott. Magyarország a lista végén kullog.
 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg. 

Az Eurostat legfrissebb beszámolójában kiemeli, hogy a tagállamok által használt megújuló energiaforrások oroszlánrészét továbbra is a víz- és szélerőművek adják, egyaránt 35-35 százalékkal. Ezt követi a napenergia 13 százalékkal, míg a biomassza 8 százalékért felel. Ugyan egyelőre elvitathatatlan a szél és a víz dominanciája, az egyértelmű, hogy a napenergia hangsúlya jelentősen nőtt az évek során – 2008-ban még csak 1 százaléknyi energiát termeltek meg így.

Osztrákok elől, magyarok hátul

Ha a megújuló energiaforrásokból előállított áramról van szó, Ausztria jár az élen, hiszen itt már 75 százalékos ez az arány, ettől nem sokkal marad le Svédország a maga 71 százalékával. A lista másik végére tekintve Ciprust, Luxembourgot és Magyarországot találjuk egyenként 10 százalékkal, míg az abszolút utolsó hely Máltát illeti 8 százalékkal. Nagyjából hasonló a kép abban az esetben is, hogyha az összességében a megújuló forrásokból termelt energia arányát nézzük az egyes országokban – az EU-s átlag itt 19,7 százalék, Ausztria ezt jelentősen túlteljesíti, hiszen az országban az előállított energia harmadáért (33,6 százalék) a megújulók a felelősek. Itthon az összesített némiképpen adat jobb – a magyarországi energia 12,614 százaléka származott ilyen forrásból.

A V4-ek is kenterbe vernek?

A magyar lemaradás a megújulókból előállított áram tekintetében a mindenkori egyik mérceként számon tartott visegrádi országokkal szemben is feltűnő, Szlovákiában 2019-ben több mint a hazai adat kétszerese, 21,9 százalék volt a megújulók részesedése az előállított áram tekintetében.

Érdemes megnézni emellett azonban az eképpen előállított energia más felhasználási formáit is – így például a fűtést és hűtést is.

Az a grafikonon is rögtön látszik, hogy a különbség jóval kisebb, hiszen Magyarország megelőzi Lengyelországot, ráadásul mindösszesen 4 százalékkal van lemaradva az élen álló Csehországgal szemben. Az mindenképpen érdekes, hogy az Eurostat számai alapján úgy tűnik, hogy a fűtés-hűtés terén csökkent itthon a megújuló energiaforrások aránya, hiszen néhány évvel ezelőtt az összes ilyen célra felhasznált energia közel negyedét adták a megújulók.

A zöld közlekedés

Ha visszagondolunk az elmúlt időszakban kiírt pályázatokra, egyértelműnek a közlekedés zöldítésére irányuló kormányzati törekvés – például lehetett pályázni zöld biciklire, buszokra, elektromos autók vásárlását is támogatták, de még a taxisoknak is jutott egy külön pályázat.

A 2010 és 2019 közti hazai adatokat megnézve úgy tűnik, hogy a számokon is megjelenik ez a törekvés, hiszen az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt a megújulók aránya a közlekedésben. 2020 után ez az arány a pályázatok sokaságából kiindulva még inkább nőhet majd. A Visegrádi Négyek más országaihoz képest itt Magyarország egyáltalán nincsen lemaradva, a hazai zöld közlekedés fej-fej mellett halad Szlovákiával.

A magyar áram

Ugyan első látásra kiugróan rossznak tűnhet a hazai megújuló energiaforrások felhasználása, az áramelőállításra vonatkozó statisztika esetében fontos megemlíteni, hogy az ország áramellátása jelentős mértékben a Paksi Atomerőműre támaszkodik, a jelenleg is zajló Paks II beruházás pedig arra utal, hogy a kormány az ellátást nem tervezi a közeljövőben más energiaforrások felé hangsúlyozni. Az majd az évek során fog eldőlni, hogy nem érte-e volna meg jobban a megújuló energiaforrásokra fókuszálni az áramellátás területén is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.