5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Üresen maradtak a meghívott Pintér Sándor és Csák János székei a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) mai tanévzáró rendkívüli kerekasztalbeszélgetésén. A belügyminiszter tegnap jelzett vissza, hogy elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni, a kulturális és innovációs tárca vezetője viszont nem válaszolt a pedagógusok invitálására. Pedig a meghívót több mint három hete elküldték. A pedagógusok szerint elfogyott a türelem.

Miután hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter fogadta a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőjét, Horváth Péter, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) joggal bízhatott abban, hogy őket is megtiszteli a tanévzáró sajtóeseményükön.

„Szomorú, hogy a miniszterek még képviselőt sem küldtek maguk helyett, hogy első kézből kaphassanak információkat a magyar közoktatás helyzetéről” – kezdte mondandóját a PSZ alelnöke, aki ezek után felvázolva a magyar közoktatás helyzetét, kerekasztal-beszélgetés keretében az országból hét olyan pedagógust is megszólított, akik „a végeken tartják a hátukon a közoktatást”.

Üresen maradt a két miniszter széke. Fotó: Mfor
Üresen maradt a két miniszter széke. Fotó: Mfor

Köztük óvónőt, igazgatóhelyettest, általános iskolai tanárokat, a megyei pedagógiai szakszolgálat szakemberét, a szakképzési centrum képviselőjét és gimnáziumi tanárt, ezzel a közoktatás teljes szegmensét lefedve.

Totyik Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy 15 500 ezer fős pedagógushiány van (ebben nincs benne a szakképzés), de ez a főállású pedagógusok 11 százaléka.

Európában nálunk a legmagasabb az oktatással lekötött idő, egy évben 728 órát dolgoznak az iskolapedagógusok, az óvódapedagógusok pedig még többet. A korösszetételben 8-ról 6 százalék alá ment a 30 év alatti pedagógusok aránya.

A jelen lévő pedagógusok kiemelték: anyagilag kell vonzóvá tenni a pályát, de nemcsak a bérek, hanem a modern oktatás feltételei sem adottak a jelenlegi rendszerben. A gimnáziumi tanárnő kijelentette: "én lebeszélem a pályáról a tanítványaimat, nemcsak a fizetések miatt, hanem azért is, mert elfogadhatatlan módon megváltoztatja a pedagógusképzést a kormány."

„A tanár tudása olyan, mint a jéghegy, 10 százalék látszódik, 90 százalék nem látszódik, de mégis ezen kell, hogy ússzon a jéghegy. Az új képzés nem ezt tartja szem előtt, és ha ez így folyik tovább, én mindent megteszek, hogy egy gyerek se menjen a tanárképzésbe”

– hangsúlyozta a budapesti Berzsenyi Gimnázium tanárnője. Aki azt is megemlítette, hogy az elmúlt időben hárman is felálltak az iskolában, mert képtelenek eltartani a családjukat a tanári fizetésükből.

A Debreceni Szakképzési Centrum szakembere arról számolt be, hogy ha egy főiskolai hallgató megkapja a Pedagógus-1 kategóriát, 14 évre ragad benne a bértáblázat szerinti fizetési kategóriában. Ezért hagyják ott a pályát a fiatalok, múltkor egy kolléga 6 órában ment el egy multihoz kétszer annyiért.

A Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa azt vázolta fel, hogy bár 369 pszichológusnak, egyéb szakembernek kéne dolgoznia náluk ahhoz, hogy optimálisan el tudják látni a megye feladatait, ehhez képest az engedélyezett pedagógusok létszáma 190 fő, de ebből is csak 181 a betöltött állások száma.

A szakképzési centrum képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy 1995-ös tankönyvekből kénytelenek tanítani, a duál szakképzés rendszere pedig ezer sebből vérzik.

A PSZ alelnöke sokkoló adatokkal folytatta a kerekaszalt.

  • a pedagógusok medián átlag életkora: 53 év
  • 600 fő óvódapedagógus hiányzik, általános iskolában és gimnáziumban 8000 betöltetlen állás van. A II. világháború óta ilyen mértékű munkaerőhiány nem volt.
  • 873 főnek nincs pedagógus végzettsége, ez az általános iskolai pedagógusok 1,1 százaléka
  • 524 feladatellátási helyen dolgozott végzettség nélküli pedagógus, ez az általános iskolák 20,9 százaléka
  • 2278 olyan pedagógus volt, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanított, ez az általános iskolai pedagóguslétszám 3 százaléka
  • 921 feladatellátási helyen tanított olyan pedagógus, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanított, ez az általános iskolák 37 százaléka
  • a 25-34 éves pedagógusok tényleges keresete a 25-64 éves felsőfokú végzettségűek keresetének arányában 2020-ban nálunk volt a legalacsonyabb Európában: első helyen állt Portugália (140 százalék), majd Lettország, Hollandia, és a 17. helyen Magyarország (52 százalék).

A Vas megyéből érkezett általános iskolai tanár arról beszélt, hogy a 2013-as életpályamodelltől is számítható a pedagógusok motiválatlansága. Az orosházi óvodapedagógus pedig azt hangsúlyozta, hogy:

„vissza kell adni a szakmai presztízsét. Úgy érzem, ennél mélyebben nem lehet már lenni, pedig mi vagyunk a közoktatás alappillére, és örök nyomot hagynak a gyermekekben, ha nem vagyunk a helyünkön kezelve. És még mindig nem értjük, hogy 2020-ban miért vették el az iskolaérettséggel kapcsolatos jogosítványainkat?”

„Magyarországon ha bemegy egy pályakezdő fiatal tanár a bankba, elküldik, mert hitelképtelen a fizetése. Ez Európában sehol nincs így” – teszi hozzá Totyik Tamás, aki szerint a napokban kijött országos kompetenciamérési számokat a kormány hihetetlen teljesítményként könyvelte el, de semmiféle köszönet nem hangzott el a pedagógusok felé, hogy a pandémia idején is rendíthetetlenül tették a dolgukat.

„Ha ilyen sikert tudtak elérni a pedagógusok, miért nem érdemlik meg a béremelést?” – tette fel a költői kérdést az alelnök.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt mondta, hogy június 28-án lesz a következő sztrájktárgyalás, ez az utolsó, amikor tárgyalóasztal mellett tudnak tenni valamit a jövőért.

"Az utolsó pillanatokban járunk, a türelem és a megértés elfogyott. A politikai kizsigereli az oktatásban dolgozókat, és arra számítanak, hogy hivatástudatból ellátják a feladatukat a pedagógusok. Innen üzenjük, hogy van, amikor elfogy a türelem, hiszen elképzelhető, hogy szeptemberben nem lesznek kollégák, akik fogadják a gyerekeket az iskolákban" - jelentette ki a PSZ elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!